Sud BiH osudio je Zorana Milića na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Busovači.

Zoran Milić zvani “Maslanica” je proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika Druge bojne brigade “Nikola Šubić Zrinjski” za učešće u ubistvu i nečovječnom postupanju.
Sudsko vijeće zaključilo je da je Milić 26. travnja 1993. godine zajedno sa Zoranom Marinićem došao oko 22 sata do kuće svjedoka B-1 u Busovači, gdje je bila njegova supruga sa troje maloljetne djece, kojima su kazali da su ih došli ubiti.

Zoran Milić je prislonio nož pod grlo B-4 i pucao iz puške, dok je Zoran Marinić zapalio stvari u kući. Milić je proglašen krivim i da je zajedno sa Zoranom Marinićem došao u kuću Topalovića, gdje su vatrenim oružjem i nožem ubili starca Ahmeda Topalovića i invalida Sabriju Topalović. Tom prilikom su ranili B-2, te Adila Topalovića i Muvedetu Smolo, koji su podlegli.

Miliću je suđeno sa Zoranom Marinićem, koji je preminuo u listopadu. Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, je obrazložio je da je sud poklonio vjeru svjedocima, uključujući i Zorana Marinića. „Vijeće je ustanovilo da je Zoran Milić imao dominirajući položaj nad žrtvama… U pitanju su malodobna lica, starija osoba, žene, invalidna osoba, odnosno vojno nesposobna lica“, obrazložio je Maksumić i dodao da je Sud zaključio da je optuženi Milić svjesno učestvovao  zločinima protiv civila.

Zoranu Miliću je produžen kućni pritvor, uz napomenu da ukoliko dođe do kršenja mjera zabrane Sud može odrediti pritvor. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.
Milić je osuđen po Kaznenom zakonu bivše SFRJ, jer je Vijeće ocijenilo da je blaži po počinioca. (JUSTICE REPORT)

Odgovori