S početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istovremen i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

 

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova. Tačnije četrdeset posto žena potajno podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, pišu britanski mediji.

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Po istraživanju što su ga 2015. proveli holandski naučnici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 stepeni Celzijevih, što je za 2 i po stepena više nego kada su muškarci u pitanju.

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature ovisi o koži, a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri Celzijeva stepena niže nego kod muškaraca.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema krvnim žilama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

Grupa naučnika je ranije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju, jer je tada razina estrogena u njihovu organizmu viša nego što je uobičajeno.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je u pitanju osjet topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utiče na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije