Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva “CD”, koja se provodi u suradnji s policijskim organima Francuske.

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je uhićeno sedam osoba i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske.
Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

U okviru ove akcije uhićeni su E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Uhićeni se sumnjiče da su duže vremensko razdoblje (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su s njima stupali u izvanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastraživanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način.

U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca. Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim malretiranju od strane počinitelja krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tijekove ili trošili na luksuzan način života.

Uhićeni se terete i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zlouporabu opojnih droga i dr.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni su predstavnici Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi blagovremne razmjene operativnih podataka i informacija.

Osobe uhićene u jutrošnjoj akciji bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvješće o počinjom krivičnom djelu i počiniteljima, biti predate Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

– Akcija kodnog naziva “CD” dobar je pokazatelj da su institucije BiH spremne i sposobne efikasno se suprostaviti najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i pouzdan i siguran partner kolegama iz EU, priopćeno je iz SIPA-e.

hapsenje sipa zenica

Odgovori