Službenici sektora krim policije MUP-a SBK/KSB Travnik u posljednjih nekoliko dana proveli su širu akciju na sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela vezanih za zloupotrebu opojnih droga.

Pribavljene su naredbe nadležnih sudova za pretres stanova na području Viteza, Novog Travnika, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Kiseljaka,Travnika i Donjeg Vakufa. Prilikom izvršenih pretresa pronađena je određena količina materija za koje se sumnja da je u pitanju opojna droga.

Posljednji slučaj dokumentiran je tokom jučerašnjeg dana, kada su na području Kiseljaka lišene slobode dvije osobe sa inicijalima D.K. rođen 1985.godine i P.T.rođen 1966.godine. Prilikom pretresa kod D.K. je pronađeno oko 30 grama materije  za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga „spid“, te posađene sjemenke za rasad marihuane u saksijama, od kojih su neke već izrasle. O kojim materijama se radi biće utvrđeno vještačenjem pronađene materije. Također su pronađene 2 digitalne vaga za mjerenje i raspačavanje narkotika, te mobilni telefoni. Po okončanju kriminalističke obrade osobe će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu,  biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Navedena akcija u proteklim danima provedena je i u Novom Travniku, gdje je na osnovu  pribavljene naredbe Općinskog suda Travnik za pretres stana koje koristi osoba inicijala S.G. rođen 1987.godine iz Novog Travnika, te izvršili njegov pretres. Tom prilikom kod osumnjičenog pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga marihuana. Pronađena je i veća količina novca, za koju postoje osnovi sumnje da potiče od prodaje narkotičkih sredstava, a pronađena je i digitalna vaga namijenjena za vaganje i raspačavanje opojne droge.  Osumnjičeni je lišen slobode i po završetku kriminalističke obrada, po čijem okončanju će biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Uspjeh ove akcije zabilježen je i u Gornjem Vakufu-Uskoplju, gdje je slobode lišena osoba inicijala H.R. rođen 1970.godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Prilikom pretresa njegovih prostorija pronađena je manja količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani, određena količina novca i mobilni telefon. Osumnjičeni je lišen slobode, te je nakon provedene kriminalističke obrade predat na dalje postupanje kantonalnom tužilaštvu Travnik. U ovom slučaju značajnu pomoć pružili su nam građani svojim obavještenjima, iz Mup-a KSB-a ovom prilikom apeliraju da se službenicima policije i u buduće ustupe saznanja o osobama iz ove kategorije, a napominju da je anonimnost prijavitelja zagarantirana.

Zbog droge privođenja i pretresanja u Vitezu, Novom Travniku, Uskoplju, Kiseljaku, Travniku i Donjem…

Posted by Centralna.ba on Friday, April 3, 2015

Odgovori