Od 12-14 lipnja u organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica na Prokoškom jezeru su održani dani planinarstva F BiH. Na ovom festivalu planinara je učestvovalo blizu 1.500 planinara i ljubitelja prirode. Održane su radionice, panel diskusije, promocije knjiga, projekcije filmova, prezentacija specijalističke opreme, druženje sa najboljim alpinistima, takmičenja u orjentaciji itd. Pokrovitelj manifestacije bio je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

-Centralni događaj ove manifestacije je okrugli stol na temu „Spomenik prirode Prokoško jezero-trenutno stanje, prognoza evolucije i eventualni namjerni antropogeni zahvati u cilju produžetka postojanja jezera“, koji je okupio tridesetak stručnjaka iz ove oblasti: ekologe, planinare i predstavnike nadležnih državnih organa i institucija, među kojima je bio i prof.dr.Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kazao nam je Eduard Slađo Jukić, jedan od organizatora manifestacije, koji je i predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodao

Ovogodišnji dani planinara su imali tri svoje glavne odrednice: prezentiranje svega onoga što planinarstvo i jeste, upoznavanje sa planinom Vranicom i njenim biserom Prokoškim jezerom i obnovu planinarskog doma na obali jezera. Učesnici su imali na raspolaganju tri kampa, a određeni broj učesnika bez šatora je bio smješten u katunima u blizini Prokoškog jezera. Na kraju manifestacije festivala planinarstva BiH su uručene nagrade i zahvalnice najboljima i onima koji su pomogli ovu organizaciju, kaže predsjednik Eduard Slađo Jukić.

Odgovori