U Sarajevu je završen 2. International Sarajevo Gastronomy Festival “Bosanski dukat”, koji je organiziralo udruženje gastronoma “Gastro kutak”.

Na manifestaciju su učestvovali kuhari iz 15 zemalja, Slovenije, Austrije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Rumunije Italije, Poljske, Turske, Ukrajine… Takmičenje je održano u dvije kuharske kategorije, a to su kuhanje vegetarijanskog jela i serviranje jela od goveđeg filea, a u završnici Festivala je organizirano finale na kojem su pripremana dva jela i desert.

U “A” kategoriji zlato su odnijeli Ozana Budei iz Rumunije, Boštjan Kovačić iz Slovenije, Daniele Valmarin iz Italije, Zdravko Krnjajić iz Slovenije te Dragan Šljivić iz BiH. U “B” kategoriji zlatna medalja pripala je Andrei Liviu Mihailescu iz Rumunije, Boštjan Kovačić iz Slovenije, Tetiana Afanasieva iz Ukrajine, Marko Marković iz Crne Gore i Daniele Valmarin iz Italije.

Najbolji u finalu “Bosanski kup” bio je Andrei Liviu Mihailescu iz Rumunije, na drugom mjestu Daniele Valmarin iz Italije, a treće mjesto pripalo je Boštjanu Kovačiću iz Slovenije.

Ove godine održano je i takmičenje barmena, koji su pravili koktele u dvije kategorije prema svjetskim standardima. U prvom dijelu takmičenja u klasičnoj miksologiji prvo mjesto pripalo je Antoniji Jukić iz Hrvatske, drugo mjesto Lukaszu Radziulewicz iz Poljeske, treće mjesto Nicole Kotu iz Poljske te četvrto Amini Habibović iz BiH.

U drugom dijelu takmičenja slobodni stil prvo mjesto zauzeo je Karlo Damijanić iz Hrvatske, drugo Mario Majčan iz Hrvatske, a treće Marko Benković iz Hrvatske.

U sklopu manifestacije održana je i promocije vinske ceste Hercegovine “Put Vina” gdje su posjetioci imali priliku degustirati vina brojnih vinara iz BiH.

Odgovori