Na tisuću četvornih metara može se zaraditi između 5000 i 7000 maraka, nema nikakvih ulaganja, a otkup je zagarantiran.

Zainteresiranima u BiH se daje prilika, kako za zaradu, tako i za zaposlenje kod brojnih otkupljivača, piše Dnevni list.

Jedna od njih je i Adriatik Grupa koja je pokrenula zanimljiv projekt s kojim se potiče proizvodnja i otkup krastavaca kornišona (mali krastavci) u BiH. Cilj je poticanje domaćih poljoprivrednika na uzgoj krastavaca, bobičastog voća i paprika. 

“U ovoj godini smo naglasak stavili na krastavac A klase, kornišon, za koji smo osigurali tržište u BiH i EU-u. U idućih pet godina zaposlit ćemo više od 6.000 poljoprivrednika u BiH”, kaže Ismeta Jakupović, direktorica tvrtke Agrona. 

“Ovo je za poljoprivrednike velika prednost jer apsolutno nemaju nikakva novčana ulaganja, a mi im osiguravamo sve. Na kraju sezone oni to vraćaju kroz otkup određene količine proizvedenog kornišona”, naglasila je Ismeta Jakupović. 

Jedini uvjet za ulazak u projekt je da kooperanti osiguraju tisuću metara kvadratnih pripremljene zemlje, potrebnu opremu za vertikalni uzgoj na mreži i dostupnu vodu. 

Brams i Agrona, uz pomoć Adriatik grupe, osiguravaju prvi paket koji je potreban za sezonu s repromaterijalima, sadnicama, kao i obuku, nadzor i siguran otkup. Također otkup je zagarantiran kroz čvrste ugovore s kooperantima Bramsa i Agrone. 

Tako bi mali krastavci iz BiH, s kojima Adriatic ima potpisane ugovore, trebali stići na tržište Njemačke, Austrije, Švedske, Velike Britanije i Nizozemske. 

Projektom je planirano da se tijekom ove godine u cijeloj BiH proizvede između 3.500 i 4.000 tona sa 1.500 kooperanata. Zatim, svake godine će težiti povećanju proizvodnje za 20 posto.

 

Odgovori