Predsjedništvo HDZ-a BiH je već ranije dalo jednoglasnu podršku Draganu Čoviću i za idući mandat tako da je poznato kao će na čelu za predsjednika stranke ponovo biti izabran Čović, koji HDZ vodi deset godina.

 

U izjavi za novinare uoči sabora na pitanje postoji li demokracija u HDZ-u BiH ako se uzme u obzir kako je on jedini kandidat za predsjednika, Čović je kazao kako postoji potpuna demokracija unutar ove stranke i proces koji može biti primjer.

“Ostavit ćemo na Saboru dovoljno prostora i vremena ako još uvijek želi netko da se kandidira”, kazao je Čović.

Čović naglašava kako je ovaj pozitivni proces rezultat njihovog osmogodišnjeg rada, i kako ljudi daju potporu jednom projektu, rezultatu u koji vjeruju ali da to nema nikakve veze s nikakvim narušenim demokratskim pravima u zajednici . Za HDZ BiH je kazao kako su napravili jednu organizaciju koja može biti primjer i s toliko zaštitnih mehanizama kojim je izbjegnut svaki oblik centralizma.

– Napravili smo organizaciju u kojoj ćemo sve propitivati i koja može biti primjer jer smo preslikali sve ono što vrijedi u političkom-stranačkom organiziranju u demokratskom svijetu i toliko zaštitnih mehanizama kako bi se izbjegao bilo kakav oblik centralizma bez obzira je li dobna granica u pitanju ili manja zastupljenost spola, stari, mladi, braniteljska populacija… i ja sam prezadovoljan s onim što smo uradili u zadnjih nekoliko godina. Obveze oko europskog puta BiH i ustavnih reformi su naša osnova.

Otkriva kako je jedna od tema o kojoj će najviše govoriti politička opredijeljenost, ali u modernoj organiziranoj BiH gdje moraju svi konstitutivni narodi ostvariti jednaka prava na čitavom prostoru naše države i osigurati siguran euroatlanski put BiH.

– Ja sam siguran kako za to postoje preduvjeti, ali kako bi to postigli, mora se napraviti sklad unutar političkog djelovanja u BiH kojeg, dodao je, trenutno nema, priznao je Čović.

Također dodaje kako su napravili određena partnerstva kako bi uspostavili vlast no postavlja pitanje: “Je li to dovoljno za ono što imamo u izjavi Predsjedništva BiH koju je usvojio i Parlament kad je u pitanju europski put BiH”.

– Kako bi zaustavili odlazak mladih, nezaposlenost i popravili ekonomsko-socijalnu situaciju mi moramo se drugačije ponašati i početi donositi ključne odluke – napomenuo je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović je kazao da ako hoćemo demokraciji, onda trebamo dozvoliti neka svatko kaže što misli, jer je po njegovom mišljenju bolje imati rezoluciju prema kojoj mogu svu vidjeti što koji politički subjekt u BiH želi, nego da pričaju jedno a radimo drugo. Na kraju je ponovio kako je HDZ-a BiH za europski put BiH, njeno jedinstvo odnosno nikakve unutrašnje podjele, ali isto tako i za osiguranje svih elemenata zaštite jednakopravnosti svih naroda i građana.

Odgovori