Najbliži suradnici novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović najavljuju odlučniji hrvatski angažman u bosanskohercegovačkom pristupanju Europskoj uniji te rješavanju hrvatskog pitanja, piše Večernji list. Voditelj njezinog izbornog stožera i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pozdravljajući britansko-njemačku inicijativu za BiH najavljuje novi strateški pristup Hrvatske prema ovom dijelu Europe.

 

Snažan mandat

„Mi kao zemlja moramo biti vidljivi u odnosima Europske unije i šire međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini. Naša uloga bi trebala biti nalik na Poljsku prema baltičkim zemljama (op. a. Estonija, Latvija, Litva) i Ukrajini“, rekao je Kovač. Osim poljskoga spomenuo je i švedski angažman prema baltičkim državama.

I sama hrvatska predsjednica nije zadovoljna dosadašnjim angažmanom službenog Zagreba u britansko-njemačkoj inicijativi koja je prerasla u europsku. „Inicijativa ima jedan nedostatak jer ne govori o konstitutivnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH“, navodi Grabar-Kitarović.

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić ima drukčiji stav. „To je glavni instrument popravljanja statusa svih, pa tako i Hrvata u BiH“, mišljenja je Pusić koja se na samom početku inicijative pohvalila da je sve i krenulo od Zagreba.

Mnogi izjavu hrvatske predsjednice gledaju upravo u kontekstu najave jačeg angažmana službenog Zagreba u daljnjoj fazi provedbe britansko-njemačke inicijative kada fokus bude na krupnim političkim pitanjima.

No Kovač ide i korak dalje te najavljuje da će upravo vanjska politika obilježiti mandat hrvatske predsjednice. „Tu se konkretno misli na položaj Hrvata u BiH“, poručio je Kovač.

Usuglašena politika

Inače, Hrvatska u ovom trenutku kao članica Europske unije i NATO-a, bez obzira na svoju veličinu, raspolaže brojnim instrumentima pomoći Bosni i Hercegovini i Hrvatima u njoj od diplomatskih mreža, izravnog sudjelovanja za stolom u Bruxellesu u Europskom vijeću i Europskoj komisiji te zastupnika u Europskom parlamentu koji su već pokazali konkretne rezultate.

Bez obzira na vidljiva neslaganja u ovoj fazi britansko-njemačke inicijative, ozbiljne države imaju usuglašenu vanjsku politiku, te se očekuje da će i Hrvatska tijekom kohabitacije Banskih dvora i Pantovčaka imati usuglašen stav prema pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te rješavanju hrvatskog pitanja u njoj, piše Večernji list.

Odgovori