Predsjednik srednjobosanskog Županijskog odbora SDA Asim Mekić potvrdio je kako nema napretka u pregovorima SDA, HDZ-a BiH i DF-a o raspodjeli pozicija u Vladi te županije te je naglasio kako će njeno formiranje ovisiti o dogovoru za novi saziv Vlade Federacije BiH.

 – Imamo slične stavove kada su u pitanju neka načela djelovanja buduće vlasti. Međutim, i dalje imamo različita mišljenja o raspodjeli devet pozicija u Vladi SBŽ, pa ćemo sačekati rasplet dogovora za formiranje Federalne vlade, izjavio je Mekić za Fenu, komentirajući ishod sinoćnjih pregovora predstavnika županijskih odbora SDA, HDZ-a BiH i DF-a. Ponovio je kako SDA ne odustaje od premijerske pozicije u ovoj županiji, ali da je za nju zainteresiran i HDZ BiH, a koji bi uz to tražio još tri ministarska mjesta za hrvatski narod.

– HDZ BiH nam je spreman ustupiti poziciju premijera, ali onda traže četiri hrvatske i jednu ministarsku poziciju za srpski narod, rekao je Mekić. Uz to, pregovore dodatno komplicira činjenica da i DF želi srpsku ministarsku poziciju, uz jedno ministarsko mjesto previđeno za bošnjački narodi, kao i poziciju u vodstvu Skupštine SBŽ. Mekić tvrdi kako bi se idućih dana mogla održati sjednica Skupštine SBŽ na kojoj bi se trebalo kompletirati skupštinsko vodstvo, izborom bošnjačkog i srpskog člana.

– Nakon toga odmah moramo krenuti s usvajanjem ovogodišnjeg proračuna, jer ističe rok odluci o privremenom financiranju i ne smijemo ugroziti proračunske korisnike, rekao je Mekić. Kako je kazao, na sinoćnjem sastanku u Busovači zatraženo je da predstavnici SDA i DF-a ostanu nakratko sami, bez HDZ-a BiH, kada je istaknuto kako će biti poduzete određene mjere, ukoliko u roku od pet dana ne bude pronađeno rješenje. Na pitanje o kakvim mjerama se radi i uključuje li to i mogući raskid sporazuma s DF-om, Mekić je rekao kako ne može govoriti o detaljima, ali da se i to moglo naslutiti iako to u DF-u nisu otvoreno kazali.

– Međutim, rekli su kako je predsjednik ove stranke Željko Komšić jako ljut jer se ništa ne rješava, rekao je Mekić. Jedan od DF-ovih pregovarača u SBŽ Rusmin Jusufspahić nije danas mogao potvrditi kako je razgovarano o poduzimanju radikalnijih mjera, nego je naglasio da je novi sastanak u SBŽ mogući već ovaj tjedan. Jusufspahić je izrazio nadu da će idući tjedan biti održana sjednica Skupštine SBŽ te da će predstavnik ove stranke biti izabran u vodstvo.

Odgovori