U periodu od 12 – 14.02. 2015. godine, u organizaciji Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH i u sklopu provedbe IFAD-ovog projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu (RLDP), u Općini Vitez je održan trening na temu „Priprema strateških dokumenata za aktere lanca vrijednosti jagodičastog voća“.

Trening je bio namijenjen predstavnicima 6 udruženja, predstavnicima 2 zadruge, te predstavnicima  privatnih poduzeća sa područja općina: Vitez, Fojnica, Novi Travnik, Kiseljak. Cilj treninga je bio povećati tehničke kapacitete poljoprivrednih udruženja, zadruga i poduzeća, njihovu poslovnu orijentaciju i njihov pristup ruralnim kreditima kroz osnaživanje i razvoj proizvodnje i poboljšanja lanca vrijednosti jagodičastog voća za širu komercijalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Kao rezultat treninga udruženja će imati pripremljen strateški plan i prijedlog aplikacije za potencijalne donatore, a predstavnici zadruga i firmi će imati izrađen poslovni plan.

Trening je financirao međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), preko Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

REDAH je u sklopu provedbe IFAD-ovog projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu (RLDP), održao prvi sastanak tima lanca vrijednosti za područje 3 općine, Vitez , Novi Travnik, Travnik. U Srednjobosanskom kantonu.

Po istom projektu održan je intervju u prostorijama općine Vitez sa kandidatima koji su se prijavili za edukaciju iz oblasti jagodičastog voća.

Odgovori