Kako bi sanirala stanje u lokalnom Komunalnom poduzeću “Vitkom”, Općina Vitez podiže kredit u iznosu od 650.000 KM.

Riječ je o dugovima koji su nastali posljednjih godina, prije dolaska novog menadžmenta, koji je unaprijedio poslovanje, povećao naplatu i postavio firmu na zdrave noge. Ipak, dugovi za troškove prisilne naplate, poreze i doprinose radnika iz prijašnjih godina veliki su uteg firmi, pogotovo zbog ogromnih kamata, koje bi firma, u slučaju da ne plati dugove do kraja godine, morala podmiriti.

Dovoljno vremena

Ovaj iznos, kazao je Igor Miličević, direktor JKP “Vitkom”, neće biti dovoljan za sanaciju svih dugova, ali će dati dovoljno vremena menadžmentu da provede mjere sanacije.

– Iako smo povećali naplatu u odnosu na prošlu godinu za 105 posto, teško ćemo podmiriti ove ogromne obaveze iz tekućeg poslovanja. Trebalo bi nam skoro 850.000 KM da riješimo sve obaveze, ali ćemo razliku iznosa platiti svojim sredstvima – rekao je Miličević.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Miličević: Mjere sanacije

Prema njegovim riječima, još ima prostora za napredak u poslovanju, u čemu će uvelike pomoći i kredit Općine.

Zatezne kamate

Iako su pojedini vijećnici tražili od Općinskog vijeća i Općine da se dug u potpunosti sanira, članovi klubova SDA i HDZ-a odbili su ovakvu mogućnost.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Uplatom duga do kraja ove godine “Vitkom” će biti oslobođen plaćanja zateznih kamata Poreznoj upravi u iznosu od skoro 280.000 KM.

Povećanje prihoda

– U prvih šest mjeseci ove godine bilježimo povećanje prihoda za 28 posto, a još trebamo odvozom otpada pokriti skoro 25 posto općine – rekao je Miličević.

Autor: D. PUCAR – D. Avaz

 

Odgovori