Sva svjetska istraživanja pokazuju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva jer oni smanjuju rizik pogibije u sudaru za oko 50% ako su pravilno postavljeni i korišteni.

Zbog toga, iz BIHAMK-a apeliraju na sve vozače da koriste sigurnosni pojas. Kao i u većini drugih zemalja, tako i u Bosni i Hercegovini stupanj prometnih nezgoda daleko je veći vikendom u odnosu na druge dane u tjednu. Bez obzira koliko mala relacija bila na kojoj vozite, pojas vam može spasiti život!

Sigurnosni pojasevi automobila vežu putnike za vozilo. Oni se mogu otpuštati, npr. kako bi se osoba mogla sporo nagnuti prema naprijed i zatezati kada se osoba opet ispravi i sjedne uspravno. U slučaju sudara pojas se naglo zateže i ne otpušta se.

Postoje dva osnovna tipa sigurnosnih pojaseva u automobilu:
1. ELR – Emergency Locking Retractor – pojas se slobodno otpušta i zateže, a zaključava se u slučaju naglog zaustavljanja i promjene smjera i

2. ALR – Automatic Locking Retractor – dozvoljava da se pojas u jednom pokretu izvuče sve dok se ne pričvrsti, a nakon toga radi kao zapinjača koja se polako namata i sprječava daljnje otpuštanje.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Postoji i hibridno rješenje kod kojeg se može sklopkom podešavati tip pojasa – iz ELR u ALR i obrnuto.

Odgovori