13. studenog ove godine navršavaju se dva desetljeća otkako su u Franjevačkom samostanu u Fojnici ubijeni fra Nikica Miličević i fra Leon Migić, gvardijan i vikar, odnosno tadašnja Uprava samostana.

Ubio ih je Miralem Čengić, pripadnik Armije BiH iz Visokog, a ni 20 godina poslije ne zna se tko je naredio ovaj monstruozni zločin. To konačno žele znati subraća ubijenih fra Nikice i fra Leona, njihove obitelji, vjernici župe Fojnica, ali i svi ljudi dobre volje kojima je istina o jednom od najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Hrvatima središnje Bosne u proteklome ratu, na srcu, ne samo radi rasvjetljavanja zločina već i budućnosti koja ima šanse jedino ukoliko se temelji na istini i pravdi. U tom duhu fojnički fratri koji su nedavno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, SIPA-i, podnijeli zahtjev za pokretanje nove istrage koja bi vodila do nalogodavca ili nalogodavaca zločina, dočekuju 20. godišnjicu ubojstva fra Nikice i fra Leona.

Program obilježavanja počinje u utorak, 12. studenog, misom s početkom u 17 sati u samostanskoj crkvi, a nastavlja predstavljanjem knjige “Pucnji u fratre” autora Zorana Oroza. Iste večeri posjetitelji će premijerno imati priliku vidjeti dokumentarni film “Nepogubljena dobrota”, autorice Branke Jukić, urađenog u produkciji TV KISS. Dokumentarac donosi i neka nova dosad neobjavljena saznanja o događajima neposredno pred ubojstvo fojničkih fratara.

Misu zadušnicu, točno 20 godina nakon ubojstva gvardijana i vikara, 13. studenog u 17 sati, predvodit će fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, zajednice kojoj su pripadali i ubijeni fojnički fratri. Nakon mise bit će upriličen prigodan koncert “Stabat Mater”, a nastupit će Komorni gudački orkestar “BellArte”. Dirigirat ćeAlma Aganspahić, a pjevati Katarina Kikić, sopranistica i Zana Staniškova, mezzosopranistica. (artinfo.ba/ap)

Odgovori