Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojeg su predložili zastupnici iz Kluba SBB-a BiH, a tiče se ukidanju povlastice zvane “bijeli kruh”, u prvom čitanju je dobio je potrebnu podršku.

 

Zastupnici su u raspravi istaknuli da pitanje plaća i naknada treba sustavno urediti što bi trebao uraditi budući saziv Vijeća ministara BiH.

Podršku je dobio i zaključak Povjerenstva za financije i proračun koji kaže da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

Tim zakonom izjednačio bi se iznos novčane naknade koje prima zaposleno stručno osoblje u sudskim i tužiteljskim institucijama po osnovu prava na regres za godišnji odmor s iznosom novčane naknade po osnovu prava na regres za godišnji odmor koji primaju zaposleni u institucijama BiH.

Zastupnici nisu podržali prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH kojeg je predložio zastupnik SDP-a Mirsad Mešić te on više ne može biti u parlamentarnoj proceduri.

Određen je i novi rok od 20 dana za dostavu Izvještaja o prijedlogu zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, u drugom čitanju nije dobio potrebnu entitetsku podršku zastupnika iz Republike Srpske te je upućen Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Zastupnici su dali suglasnosti za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, memoranduma, ugovora i protokola.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma PSBiH planirana je za 26. veljače./HMS

Odgovori