Na području općine Donji Vakuf  od 2008. uspješno djeluje Opće udruženje obrtnika-poslodavaca, koje svojim radom doprinosi cjelokupnom razvoju privrede u tome  gradu.  Ovo udruženje trenutno broji 80 članova i jedno je od rijetkih na području SBK-a koje, kroz različite vidove, pomaže ekonomski razvoj lokalne zajednice.

-Udruženje je tokom svog šestogodišnjeg postojanja postiglo veoma značajne rezultate, što potvrđuje podatak da je četrdeset naših članova prošlo na javnim konkursima na kantonalnom i federalnom nivou, zahvaljujući kojima su dobili oko 400.000 KM.  Također, jedan naš član je prošao u uži krug odabira korisnika projekata Švedske ambasade, i ovih dana očekujemo pozitivan rezultat. Slične projekte međunarodnih organizacija očekujemo i ove godine, tako da ćemo pratiti njihovu objavu, i na vrijeme informirati sve zainteresirane, kako bi proširili svoj obrt, kazala je Jasminka Ajanović, sekretar Udruženja. Naglašava, također, da je pružena pomoć u zapošljavanju jedne invalidne osobe i, u suradnji s Općinom Donji Vakuf, organizirana prezentacija jedne turske kreditne linije koja je namijenjena  povratničkoj populaciji, prvenstveno razvoju privrede i poljoprivrede. Od posebnog značaja je, dodala je, edukacija koja se provodi za sve one koji žele pokrenuti vlastiti biznis, kao i Međunarodni sajam obrta i poduzetništva SBK-a, koji će i ove godine po četvrti put biti održan u Donjem Vakufu.

-Zbog podrške koju nam pružaju dugujemo, svakako, zahvalnost Općini Donji Vakuf, Vladi SBK-a, te pojedinim institucijama i organima na višim nivoima. Nadamo se da će na adekvatan način pratiti i sve naše buduće projekte. Inače, uspostavljanje suradnje s potencijalnim donatorima i omogućavanje obrtnicima da što lakše dođu do poticaja, jedan je od prioriteta kojem će se posvetiti posebna pažnja, rekao je Nermin Bašimamović, predsjednik Udruženja obrtnika-poslodavaca Donji Vakuf.

Odgovori