Koliko klasična ili ozbiljna glazba može biti čarobno neodoljiva za uho i srce, najbolje su potvrdili mladi glazbenici Lašvanske doline, koji su nastupili, u nedjelju, 26. travnja u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici.

U okviru Uskrsnog koncerta izveli su djela svjetskih klasika Bacha, Chopina, Pizzola, Enesca, Tudora, ali i onih djela koja su primječiva i za “zaklete nepoklonike” ozbiljne glazbe. Tako su, u virtuoznosti Marine Drmić (violina), Anamarije Marić (violina), Vedrana Kolaševića (truba), Erika Marijanovića (saksofon), Ivone Grebenar (klavir), Darka Dujmušića (klavir), Živana Kuzmanovića (gitara), Kenana Toromana (klarinet) i Emira Smajiša (harmonika), uživali brojni Fojničani.

Prekrasna glazba, prekrasna akustična crkva i naravno, topli zagrljaj uskrsnog ozračja, bio je to ugođaj za pamćenje: -Mi smo diplomanti muzičkih akademija i profesori koji glazbeno obrazujemo djecu i mlade u Lašvanskoj dolini, ali ovu vrstu glazbe želimo približiti i što širem krugu ljudi. Zato smo se udružili u neformalnu skupinu “Glabenici lašvanske doline” i želja nam je nastupati što češće u manjim mjestima cijele naše zemlje BiH. Fojnička crkva je jako zahvalna po aksutici i po cjelokupnom izgledu i sretni smo što smo ovdje nastupili,- naglasio je voditelj ove zanimljive glazbene družine, Darko Dujmušić. -Želimo ljudima predstaviti ono što mi volimo i što radimo, jer ako dar koji imaš ne podijeliš s ljudima koji vole glazbu općenito, onda sve to ostaje nedorečeno. Uostalom, ozbiljna glazba nije “rezervirana” za uži krug ljubitelja glazbe i baš to želimo pokazati ovakvim nastupima,- govori Anamarija Marić, violinistica, zaposlena u Sarajevskoj filharmoniji. -Saksofon je strašan instrument. Na njemu se može gotovo sve odsvirati, tj. svaka vrsta glazbe, i ona lagana, popularna koju mladi danas vole, i nastojim da to kažem i pokažem i na ovakvim nastupima,- podvukao je magistrant saksofona, Erik Marijanović.

Sve note izvučene iz glasovira i tipki harmonike, žica gitare, osvajaju čovjekovu dušu, treba samo imati priliku, treba samo ponukati ljude da poslušaju i zavole ozbiljnu glazbu. Tom se činjenicom pozabavio i gvardijan Samostana u Fojnici, fra Nikica Vujica, i zato je i pozvao Glazbenike Lašvanske doline da dođu u Fojnicu i održe koncert u samostanskoj crkvi: -Svi smo zbilja uživali u ovom jedinstvenom događaju. Važno je da i u manjim sredinama, gdje se rijetko može uživati u univerzalnoj, istinskoj umjetnosti, nastupaju vrhunski glazbenici i zato ćemo nastojati što češće organizirati ovakva i slična kulturno-umjetnička događanja u našoj Fojnici,- zaključio je fojnički gvardijan. / Branka JUKIĆ

Odgovori