Jajce je jedna od dvanaest općina u BiH obuhvaćena UNICEF-ovim projektom poboljšanja pristupa predškolskom obrazovanju čija je implementacija počela s ovom godinom.

Program ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti uz povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem sa posebnim fokusom na ugrožene porodice. Vrijednost projekta za predškolce Jajca iznosi 49.154,00 KM, od čega je učešće Općine 9.830,80 KM.

U tijeku ove godine projektom će biti obuhvaćeno 100 mališana, uglavnom iz ruralnih područja. Projekat će se implementirati na području naseljenih mjesta Vinac, Divičani i Kruščica u saradnji sa OŠ Berta Kučera i za gradsko područje u JU Dječiji vrtić Bare.

Krajnji cilj je povećanje stope upisa u predškolsko obrazovanje u ranom djetinjstvu djece od 3 do 6 godina. U Bosni i Hercegovinioko 10% djece pohađa predškolsko obrazovanje, pretežno u urbanim područjima, što je najniža stopa među susjednim zemljama.

Globalna istraživanja pokazuju da je predškolsko obrazovanje jako važno kako bi se osigurao uspjeh djeceu školi, kao i najbolji početak u životu.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori