Policija i carinici u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su proveli akciju uhićenja pripadnika organizirane kriminalne skupine koja je preprodavala krivotvoreno dizelsko gorivo, a uz ilegalan uvoz i utaju poreza privedeni se terete i da su prouzročili oštećenja na brojnim vozilima čiji su vlasnici na benzisnkim crpkama kupovali lažno gorivo, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Kako je navedeno iz državnog tužiteljstva, u akciji pod kodnim nazivom “Kolt” uhićeno je dvanaest osoba s područja Banje Luke, Bosanske Gradiške i Zvornika.

Oni su činili organiziranu kriminalnu skupinu koja je iz inozemstva uvozila cisterne tzv. baznog ulja, odnosno naftne prerađevine koja se koristi za izradu motornih ulja i maziva.

Tom su baznom ulju dodavali aditive i potom takvu smjesu prodavali kao gorivo s oznakom euro dizel. Takav proizvod, koji je prodavan na crpkama, nije zadovoljavao nikakve tehničke niti ekološke standarde propisane za gorivo, što je prouzročilo onečišćenje zraka i oštećenja na vozilima koja su ga koristila.

Na bazno ulje, sukladno propisima koji su na snazi u BiH, ne plaća se porez niti trošarina pa su, zlorabeći tu činjenicu, pripadnici organizirane kriminalne skupine po svakoj uvezenoj cisterni takvog proizvoda u BiH kroz preprodaju zaradili najmanje petnaest tisuća eura.

Svi uhićeni podvrgnuti su kaznenoj obradi u policiji, a potom će biti predani Tužiteljstvu BiH koje će nakon ispitivanja odlučiti hoće li za njih od Suda BiH zatražiti određivanje pritvora.

Odgovori