Udruga ”Eko srce Gromiljak” protekloga vikenda obilježila je godinu dana svoga rada i postojanja.

 

Veliki broj kiseljačana i mještana naselja Gromiljak okupilo se 9. studenog u OŠ Gromiljak kako bi podržali udrugu u borbi za zdrav i čist okoliš.

Predsjednica udruge Mirjana Barbić okupljene je upoznala sa radom udruge i slučajem Grakop, koja se već mjesecima zakonski bori protiv nelegalne gradnje asfaltne baze u Gromiljaku. Podsjetimo, kako je vlasnik tvrtke ”Grakop” prošle jeseni počeo sa montažom asfaltne baze, a da za to nije pribavio građevinsku niti urbanističku dozvolu. Jedino od dokumenata što ima je nepravomoćna okolinska dozvola, izdana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je predmet sudskog spora po tužbi koju je pokrenula općina Kiseljak.

Općina Kiseljak ”Grakopu” se kod izdavanja dozvole očitovala negativnim mišljenjem, odnosno nije izdala građevinsku dozvolu niti urbanističku suglasnost, iz razloga što općina Kiseljak nije mjesto za takvu vrstu gradnje, obzirom kako se radi o naseljenom mjestu.

Iako se dugo u javnosti povlačila priča od strane vlasnika kako se radi o nacionalnom pitanju iz udruge poručuju kako borba za čist okoliš nema nikakve veze sa nacionalnom osnovom, bez obzira o kome se radilo članovi ‘’Eko srca Gromiljak’’ ustrajat će i boriti se za čist i zdrav okoliš.

Ispred Općine Kiseljak okupljenima se obratio Ivica Udovičić kazavši kako udruga ‘’Eko srce Gromiljak’’ kao i njena predsjednica gospođa Barbić imaju punu podršku u svome radu od strane Općine kao i u slučaju ‘’Grakop’’. ‘’Vjerujem u krajnji pozitivan rezultat i u pobjedu za očuvanje okoliša’’ kazao je Udovičić.

Podršku u radu udruzi dala je predsjednica ŽO HDZ-a BiH ŽSB Lidija Bradara. ‘’Ekološki pokret i ekološka svjest nam uistinu treba kako bi zaštitili svoje zdravlje’’, kazala je Bradara.

Predsjednica Udruge Mirjana Barbić zahvalila se nazočnima na dolasku te se druženje nastavilo u slavljeničkom raspoloženju uz ‘’Bečarac’’ Lepenica.

Odgovori