Kafadar je ubijen s četiri pojedinačno ispaljena metka iz automatske puške. Bilo je to klasično pogubljenje. Naime, nakon metka koji mu je ispaljen u stomak, srušio se na put, nakon čega mu je ubojica ispalio još tri metka u leđa.

U Zeničko-dobojskoj županiji u prošloj  godini ubijene su četiri osobe, ali jedno od tih krivičnih djela je okvalificirano kao nanošenje teških povreda sa smrtnom posljedicom.

Istražitelji županijskog MUP-a riješili su sva tri zločina koja su istraživali, ali onaj 27. svibnja prošle godine kada je na lokalnom putu u selu Šušanj kod Zenice ubijen poznati poduzetnik Jozo Kafadar (69), čiju istragu vodi FUP, još uvijek nije riješeno.

Kafadar je ubijen s četiri metka iz automatske puške ispaljena pojedinačno. Bilo je to klasično pogubljenje. Naime, nakon metka koji mu je ispaljen u stomak, srušio se na put, nakon čega mu je ubojica ispalio još tri metka u leđa. Prema izjavama dva susjeda iz sela, prije pucnjeve čule su se Jozine molbe za život upućene ubojici. Nakon ovog zločina, zajednički timovi FUP-a, te MUP-ova ZDŽ i SBŽ saslušali su brojne svjedoke, ali nitko još nije osumnjičen, piše Oslobođenje.

– Iz skupine kaznenih djela protiv života i tijela na području ZDŽ u tijeku 2014. počinjena su dva ubojstva koja su rasvijetljena, a rasvijetljeno je i jedno iz prethodnog perioda, potvrdila je za Oslobođenje Aldina Ahmić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDŽ.

U 2013. bilo je osam ubojstava i sva su riješena, i to sedam u toj, a jedno u prošloj godini. U 2012. bila su tri, u 2011. sedam, a 2010. šest ubojstava, a pripadnici županijskog MUP-a rasvijetli su sve te zločine. Prvo prošlogodišnje ubojstvo dogodilo se u Zenici 12. svibnja kada je Jasmin Briga (38) u naselju Babina Rijeka iz pištolja usmrtio Elvina Osmančevića (22) iz Zenice. Osmančević je podlegao u bolnici od zadobivenih povreda. 

Prethodno je došlo do svađe između Brige i braće Osmančević, Emira, zvanog Lalo, i Elvina zbog grafita četiri S i natpisa Lalo ispred zgrade. Nakon svađe s Emirom, Briga je došao na vrata stana Osmančevića s dva pištolja. Kada je Emir otvorio, počeo je vikati na njega tražeći da ukloni grafit. U jednom trenutku je udario pištoljem po glavi mladića, koji je potom ušao u stan i vratio se sa sjekirom kojom je udario Brigu. U međuvremenu je stigao i Elvin, te je došlo do naguravanja i fizičkog obračuna tijekom kojeg je 22-godišnjak pogođen u stomak. Briga je uhićen i nalazi se u pritvoru KPZ-a Zenica, a sudski postupak je u tijeku.

Salem Murtić iz Kaknja, koji je pronađen mrtav u mjestu Podbjelavići pored regionalnog puta 7. lipnja prošle godine, preminuo je usljed iskrvarenja od uboda nožem u nogu. Iako se smtralo da se radi o klasičnom ubostvu, utvrđeno je da je došlo do sukoba dvojice prijatelja koji su bili pijani, a potom i fizičkog obračuna. Policija je ubrzo uhitila Jozu Bošnjaka iz sela Bištrani, koji se sumnjiči da je počinio ubojstvo. Prilikom uhićenja kod njega je pronađen nož s tragovima krvi.

Istragom je utvrđeno da je svemu prethodila svađa Murtića i Bošnjaka u golfu, odakle je Murtić izbacio prijatelja i fizički ga napao. Potom je, kako se pretpostavlja, Murtić izvadio nož i krenuo prema Bošnjaku, pa je došlo do naguravanja. Bošnjak je oteo nož i izbo Murtića u nogu. Tužiteljstvo ZDŽ, kako je potvrdila glasnogovornica Azra Isaković, podignulo je 27. siječnja optužnicu koja čeka na potvrđivanje.

Halid Omerović iz Omerdinog Polja kod Maglaja pronađen je mrtav 7. lipnja 2014. u obiteljskoj kući. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila od povreda zadobivenih pri padu, a potom se ispostavilo kako je u kući Omerovića izbila svađa između Halida i njegovog sina. Potom je došlo i do fizičkog obračuna, a nakon sukoba otac je otišao na spavanje i preminuo je od unutarnjeg krvarenja. Županijski sud Zenica osudio je počinitelja ovog djela.

Odgovori