U naselju Lug u župi Imena Mariji u Gromiljaku, općina Kiseljak, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije započinje s gradnjom Doma za stare i nemoćne osobe.

Dom će nositi ime dr. Ivana Evanđeliste Šarića, drugog nadbiskupa vrhobosanskog i utemeljitelja Caritasa. Po riječima vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, Dom koji će Caritas uskoro početi graditi na svojemu zemljištu u Lugu imat će kapacitet od oko 100 ležajeva. Bit će prvi to objekat ove vrste u ovom dijelu središnje Bosne, a osim prikladne skrbi za stare i nemoćne, gradnja Doma potaknut će i ostanak u ovom dijelu općine Kiseljak.

„Biti blizu ljudima jedna je od temeljnih zadaća Caritasa.

U središnjoj Bosni i gradu Sarajevu sve je više starih i nemoćnih, napuštenih i usamljenih. Želimo im pružiti smještaj dostojan čovjeka, mjesto u kojemu će se osjećati kao u vlastitom domu. Sličnog objekta na ovim prostorima, od Kiseljaka do Busovače nema, a Dom za stare u Vitezu je prebukiran tako da je velika potreba za jednim ovakvim objektom. Pored toga, gradnja ovog Doma blagoslov je i za ljude ovog kraja jer će mnogima od njih ponuditi mogućnost zaposlenja. Plan nam je u Domu za stare i nemoćne napraviti i prostorije Caritasa te Dječji vrtić kako bi i najmlađi kojih ovdje srećom ima, mogli boraviti u ovako jednom prekrasnom mjestu, s prekrasnom prirodom“, kazao je ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić.

Temeljni kamen za novo zdanje koje bi u Lugu trebalo niknuti u idućih nekoliko godina blagoslovio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Kardinal Puljić također je naglasio kao je gradnja Doma za stare i nemoćne u Lugu blagoslov za ovaj kraj, ali je podsjetio i na riječi Isusa Krista koji je brigu o svoj majci povjerio apostolu Ivanu. „Ivane evo ti majke, majko evo ti sina. Tim nas riječima Isus potiče na brigu o starim i nemoćnim kojih je sve više. Sve je više roditelja koji trpe jer su im djeca otišla za poslom u inozemstvo. Unesimo u Europsku uniju stavova vjere i morala naših pradjedova, a s njima i potrebu brige za stare i nemoćne“, poručio je kardinal Puljić.

Sreću zbog projekta koji će puno značiti cijelome kraju nisu krili ni don Marko Perić, gromiljački župnik te Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. „Novo će zdanje ovaj kraj učini još ljepšim, a nadam se i zadržati one koji pomišljaju na odlazak zbog posla“, kaže don Marko Perić. Načelnik Kiseljaka obećaje kako osim dosadašnje deklarativne, Caritas može računati i na druge vrste pomoći općinski vlasti. „Općina podržava i podržavat će ovaj projekt. Stojima na raspolaganju za sve potrebne suklasnosti koji smo spremni izdati u najkraćem mogućem roku“, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka. Potpora neće izostati ni s viših razina vlasti što su svojim dolaskom potvrdili i hrvatski politički dužnosnici u Srednjobosanskoj županiji i Federaciji BiH, ali ni izvan BiH. Na svečanosti blagoslova temeljnog kamena, među ostalim, bio je i biskup dr. Alois Schwarz, biskup Klangenfurta te Josef Marketz, ravnatelj Caritasa u spomenutoj austrijskoj biskupiji. Vrhbosanska i biskupija Klagenfurt prijateljske odnose njeguju od 2004 godine, a nije isključena mogućnost da se oni nastave i na projektu gradnje Doma za stare i nemoćne u kiseljačkom naselju Lug.

„Mi ćemo pomoći ondje gdje to odredi ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. S njima već dugo surađujemo, a ovu zemlju osjećamo svojim domom“, kaže biskup Schwarc. Realizacija projekta gradnje Doma ovisi upravo o spremnosti domaćih i inozemnih ulagača na čiju pomoć Caritas Vrhbosanske nabiskupije računa i u ovom projektu koji bi trebao biti realiziran u idućih nekoliko godina…

Ana Popović

 

Odgovori