Sinoć 10. prosinca 2013. godine povodom obilježavanja 14. obljetnice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, dr. Franje Tuđmana, u znak sjećanja i poštovanja izaslanstvo HDZ BiH Busovača zapalilo je svijeće ispred središnjeg Spomen obilježja u Busovači.

U izaslanstvu su bili predsjednica Općinskog vijeća Mirjana Plavčić, potpredsjednik OO HDZ BIH Busovača Nikica Petrović, Ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB – Nikola Grubešić, predsjednica ZŽKKK Ankica Komšić, predsjednik Mladeži OO HDZ BIH Busovača – Josip Mravak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata (UDVDR) HVO HB SBŽ Drago Smoljo, te ostali članovi i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Godine 1942. postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a iz Drugog svjetskog rata izišao je s činom bojnika. Od 1957. radi u Generalštabu JNA te se bavi poviješću.

Međutim, nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu. Tijekom komunizma još je bio i uhićivan, a u zatvoru u Lepoglavi bio je u dva navrata.

Godine 1989. osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je 1997. godine.

Odgovori