Tri osobe su oboljele od bruceloze na teritoriji općine Bugojno, potvrđeno je iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) u tome gradu.

– Jedan pacijent trenutno se liječi na Infektivnom odjelu u bolnici u Zenici, drugi ambulantno, dok je kod treće osobe bolest upravo dijagnosticirana, kazala je dr. Sutka Ćatić, epidemiologinja HES-a u Domu zdravlja Bugojno.

Bruceloza se, ističe, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom, tako da od ove bolesti najčešće obolijevaju veterinari i osobe koje se bave stočarstvom.

Svi oboljeli u Bugojnu su, dodaje, bolest dobili nakon što su konzumirali mlijeko i mliječne proizvode sumnjive kvalitete i porijekla.

– Za mene je bruceloza ne samo zdravstveni, nego i socio-ekonomski problem. Kod ove bolesti je najvažnija prevencija. Neophodno je prokuhavati mlijeko prije upotrebe i, prilikom kupovine, provjeriti da li prodavač ima veterinarsko uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, istaknula je.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Vrlo je važno, naglasila je, bolest prepoznati na vrijeme, kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice, kojih do sada nije bilo.

-Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripi. Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje, pojasnila je dr. Ćatić.

U epidemijskom obliku, bruceloza je na području Bugojna registrirana 2005., a osobe koje su tada oboljele bile su iz ruralnih područja, i u direktnom kontaktu sa stokom. (FENA) M.B.

 

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori