Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl” i Biciklistički klub Mostar u suradnji s više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske krajem četvrtog mjeseca ove godine organiziraju Treću međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar.

Za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije ima više razloga a jedan među njima je i nastavak prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske te Grada Mostara i Grada Vukovara koji su gradovi prijatelji.

Biciklističkom karavanom želi se ujedno povezati ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina umogočemu promijenila kao posjjedica ratnih događanja. Karavanom se želi isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi i to prenijeti generacijama koje dolaze.

U tu nit se žele povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti. Karavanom se također želi odati počast žrtvama i stradalima u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnjih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara.

Organizatori projekta su udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl” i Biciklistički klub Mostar, suorganizatori BK Široki, BK Ljubuški, BK Kiseljak, BK Vitez, BK Požega, BK Vukovar, BK Žepče, BK Županja, BK Lepenica.

U prethodne dvije biciklističke karavane sudjelovalo je stotinjak biciklista iz BiH (Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Tomislavgrad, Livno, Lepenica, Kiseljak, Busovača, Žepče), ali i iz Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Osijek, Požega, Metković, Zagreb, Konavli).

Program biciklističke karavane započinje 28.travnaj te se u Kiseljaku dolazak predviđa u 18:30 sati gdje će se paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred Spomenim obilježjem odati počat poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku.

29. travnja biciklistička karavana polazi iz Kiseljaka prema Žepću. 

Odgovori