Služba za civilnu zaštitu općine Travnik obavjestila je građane područja općine Travnik da se prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda Sarajevo očekuju veće količine padalina i podsjeća građane o postupanju u ovakvim situacijama:

– kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta redovno i pravovremeno održavate čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;
– ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda.

Preporučuje se građanima da:
– koriste obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;
– da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budu oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
– Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.

Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.
– Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe doktorske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, snabdijevanja neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 030/518-135 ili 112 s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

Odgovori