Od 10 sati Besim Hadžijunuzović, koji se odlučio na štrajk glađu, se nalazi pred zgradom Općine Travnik, gdje se održava sjednica Općinskog vijeća, piše avaz.ba.

Inače, ugovor koji je općina Travnik potpisala prije nekoliko godina sa UNIS Energetetikom omogućava tužbe protiv velikog broja građana koji ne koriste toplotnu neergiju, ali su prisiljeni plaćati tzv. fiksni trošak.

Travničanin Besim Hadžijunuzović, kojem je preko 80 godina odlučio se jutros na štrajk glađu koji je započeo preko puta zgrade Općinskog suda u Travnik.

Ogorčen tužbama UNIS Energetike i plaćanjem tzv. fiksnog troška, te presudama Općinskog suda u Travniku Besim se odlučio na ovaj korak. Besim u svom stanu na šestom spratu ne koristi grijanje, nego plaća tzv. fiksni trošak, tužili su ga za 288 KM,a sada je dug došao na 1.500 KM.

-Uvjeravali su me prijatelji da ne štrajkujem, da će oni platiti za mene. Ali šta poslije? Ne želim da plaćam havu – kaže nam Besim.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Besim je jedan od stotina tuženih Travničana koji zbog ranijeg Sporazuma između Općine Travnik i UNIS Energetike milom ili silom plaća tzv. fiksni trošak. I Općinski i kantonalni sud ove predmete presuđuje u korist tužitelja.

Inače, ovaj Sporazum trenutno razmatra Konkurencijsko vijeće na zahtjev Kluba potrošača Srednja Bosna zbog sumnje da se radi o tzv. zabranjenom Sporazumu.

Pravilnik o općim uslovima korištenja toplotne energije zabranjuje korišten je drugih energenata u zgradama.

U isto vrijeme potrošeni su milion za plinifikaciju Srednjobosanskog kantona, ali plin sa glavnog voda još nikad nije stigao u Travnik./Avaz.ba

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori