Dvadeset tri godine traje rivalstvo između komšijskih gradova Fojnice i Kiseljaka u tucanju jaja.

Nezamisliva je uskršnja nedelja a da se ne sastanu ove dvije reprezentacije Kiseljaka i Fojnice u vještini i umjeću u tucanju jaja. Tako je bilo i protekle nedelje, na dan Uskrsa, najvećeg kršćanskog praznika gdje su se u motelu „Zigi“ u Han ploči općina Kiseljak sastale ove dvije ekipa u tucanju jaja. U obje ekipe je nastupilo po sedamnaest takmičara. Svi učestvuju sa po jednom školjkom (trideset) kokošijih jaja, a pobjednik je ona ekipa kod koje ostane više nerazbijenih jaja.

Za ekipu domaćina Kiseljaka su nastupili kapiten ekipe Vlado Bilan,Nedeljko Tuka, Ivica Bencun, Niko Pecirep, Stipo Golub, Goran Tuka, Dragan Marković, Mladen Stanić, Žarko Tuka, Niko Puljić, Stipo Tuka, Igor Rašo, Zdravko Vučić, Branko Rašo, Mirko Vukadin,Ivan Tolo i Ivo Bilan. Za Fojnicu su se takmičili: Dragan Petrović,Dejan Bošnjak, Zoran Oroz, Gabrijel Remić, Janjko Čuturić, Nikica Puljić, Jedinko Tolo, Branko Stanić,Vlado Cvijanović, Žarko Bošnjak, Juro Čuturić, Dragan Šušnjara, Zdravko Bošnjak Zigi, Neno Remić, Miro Marušić, Ivica Mijić i Jozo Oroz.

Takmičenje je posmatralo oko 150 gledatelja. Fojničani su ubjedljivo poveli i dobro se držali u prvom i drugom krugu takmičenja, dok su u trećem krugu briljirali domaćini i tako postali pobjednici ovogodišnjeg takmičenja. Ostalo im je 21 nerazbijeno jaje, a najbolji pojedinac je bio Igor Rašo iz Kiseljaka.Takmičili su se i djeca u kategoriji do 14 godina.Bilo je devet parova po petero jaja, pobjedila je ekipa iz Fojnice. Sudije su bili Drago Oroz i Mirko Vukadin. Druženje je nastavljeno uz muziku i bogatu trpezu do zore drugog dana.

Odgovori