Za manje od pola godine iz zeničkog zatvora na slobodu će Rijad Rustempašić. Potvrdio je ovo za TV1 njegov odvjetnik Senad Bilić.

Rustempašić je 2012. godine osuđen na četiri i pol godine za terorizam i udruživanje radi činjenja kaznenih djela. Bio je to tada drugi slučaj presude za terorizam u BiH, a četiri godine poslije postavlja se pitanje šta će država uraditi nakon što Rustempašić postane slobodan čovjek, pita se TV1.

Rijad Rustempašić je, između ostalog, upravo osuđen za planiranje napada na vojarnu u Rajlovcu. Dio njegove skupine bio je Muhamed Meco, zet Enesa Omeragića koji je nedavno kod vojare u Rajlovcu ubio dvojicu bh. vojnika. Poznato je i da je Meco ratovao na sirijskom ratištu. Osim ovoga na popisu meta o kojima su članovi skupine raspravljali, prema optužnici, nalazila su se “hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na ‘Vlahe’ tijekom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, i druge objekte. Ideje i aktivnosti ove skupine su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju sigurnosti u BiH.

Snimci predstavljeni na izricanju prvostupanjske presude Rustempašiću, jasno govore o njegovoj vezi s globalnim terorističkim organizacijama. Među video-zapisima su i oni izuzetno rijetki koji nisu nikada distribuirani na internetu, kao što je snimak iz 2001. godine sačinjen od službenog medijskog krila Al Kaide.

Pitanje je što će država uraditi nakon što Rustempašić izađe na slobodu. Riskantno bi bilo pustiti njega i njemu slične bez nadzora u život izvan rešetaka. Stručnjaci iz oblasti borbe protiv kriminaliteta navode da bi sustav za vrijeme kazne trebao preodgojiti osuđenika. Sigurni su i da će nadležne agencije procjeniti opasnost koju osuđenik može prouzročiti.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA, kaže da je iluzija da će samo zatvor preodgojiti osuđenika, kategoričan je Korajlić. Država se, što sa našom i nije slučaj, mora uključiti punim kapacitetom u rehabilitaciju. Inače, intenzitet zabranjenog ponašanja nakon kazne može biti i veći.

„Ali je evidentno kod takvih kaznenih dijela da osobe, do sada je praksa pokazala, su imale određenu operativnu kontrolu“, navodi Korajlić za TV1.

I iz pravosudnih i iz sigurnosnih agencija je potvrđeno da praksa nadzora nad onima koji su odslužili kaznu nije strana. Rijad Rustempašić, koji je planirao napasti vojarnu, sigurno je osoba koja ne smije biti prepuštena sebi i onima koji su ga okruživali dok je planirao terorističke napade.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori