U Vitezu će u utorak, 22. prosinca, biti obilježena 22. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevu Selu i zločina koji su pripadnici Armije RBiH počinili nad zarobljenim pripadnicima HVO-a 22. prosinca 1993. godine, prenosi Pogled.ba.

Naime, tog su dana, neposredno nakon odlaska konvoja “Bijeli put“, nakon kratkih i žestokih borbi pripadnici Armije RBiH zaposjeli ovo selo nadomak Viteza. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte teško oštetili, srušili ili zapalili.

U ovom napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca. Trideset vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulicu na sjevernom dijelu općine Vitez, a kasnije u Zenicu, gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag.

Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, hrvatske javnosti, UNPROFOR-a i MCK-a, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu.

Sva su tijela bila izmasakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje…Također,  vidljivi su bili i brojni tragovi mučenja što je zabilježeno foto i videozapisima te u zapisniku liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela, na čelu s primarijusom dr. Franjom Tiboldom.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Protokol obilježavanja 22. obljetnice stradanja Hrvata u Križančevom selu, općina Vitez:

11,00 Sveta misa u crkvi sv. Lepolda Mandića

12:00 Komemorativna sjednica u Osnovnoj školi „Dubravica“

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

12:30 Mimohod do spomen obilježja u Križančevom selu

12:45 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju

Odgovori