Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je izrekao nepravomoćnu oslobađajuću presudu ministrici obrane BiH Marini Pendeš po optužnici koja ju je teretila za nesavjestan rad u službi.

Pendeš je bila optužena da je u razdoblju od 2013. do 2015. godine, kada je bila zamjenica ministra obrane, naložila protuzakonitu isplatu plaća i drugih naknada svom tadašnjem savjetniku Ivi Miri Joviću.

Prema optužnici, Jović je zapravo bio fiktivno zaposlen u Ministarstvu obrane BiH, a pritom uopće nije dolazio na posao. Tužiteljstvo BiH tvrdilo je kako je on na taj način stekao protuzakonitu imovinsku korist pri čemu je proračun BiH oštećen za iznos od oko 17 tisuća konvertibilnih maraka (oko 8700 eura).

Optužnica je Pendeš teretila i na krivotvorenje službene isprave, jer je svojoj tajnici navodno naložila da upisuje lažne podatke o Jovićevoj nazočnosti na radnom mjestu, no tijekom suđenja taj navod tužiteljstva nitko od svjedoka nije izravno potvrdio.

Sud BiH naveo je u obrazloženju presude da je Jović obavljao poslove za koje je bio zadužen kao savjetnik te da je stoga i imao pravo na odgovarajuće naknade.

Odvjetnik ministrice obrane Josip Muselimović kazao je kako je novinarima kako je nakon dokaznog postupka očekivao oslobađajuću presudu te kako je zadovoljan jer su takva očekivanja ispunjena.

Dodao je ipak kako je cijeli proces bio potpuno nepotreban te kako bi u pravosudnim tijelima morali razmisliti o smislu ovakvih suđenja.

Marina Penedeš na dužnost ministrice obrane BiH imenovana je 2015., a prije toga je osam godina bila zamjenica ministra obrane. Istodobno je član najužeg vodstva HDZ BiH.

Odgovori