Osjećaji nas mogu iscijeliti, plačete li, rješavate se otrova iz tijela, a kad se smijete, raste razina hormona rasta koji pomaže obnovi stanica i kvaliteti sna.

Izražavate li ljubav prema partneru, djetetu ili prijateljima, snizit ćete si razinu kolesterola, pokazalo je američko istraživanje. Ispitanici su tri puta na tjedan zapisivali lijepe osjećaje prema partneru i u pet se tjedana njihov kolesterol snizio.
 
Osjećaji nas mogu povrijediti, ali i iscijeliti – ne samo mentalno nego i tjelesno. Svađate li se s partnerom samo pola sata, sposobnost vašeg tijela da se iscijeli usporit će se za najmanje jedan dan, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Ohiju. Svađate li se redovito, vrijeme potrebno za iscjeljenje udvostručit će se. Istraživači su parovima napravili male žuljeve na rukama, a potom su ih zamolili da razgovaraju o temama o kojima se ne slažu, što je, naravno, izazvalo rasprave.
 
Ranama je nakon toga trebalo 40 posto više vremena da zacijele nego ranama ljudi u skupini koja se nije svađala. Kratkoročna izloženost stresu može ojačati imunitet i taj učinak traje nekoliko tjedana, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Stanford. No dugoročna izloženost stresu loše utječe na zdravlje te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Susprežete li ljutnju, imate dvostruko veći rizik umrijeti od srčanoga ili moždanog udara te raka, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Michiganu. No nagli i kratkotrajni izljevi ljutnje također loše utječu na zdravlje jer utječu na krvni tlak i puls te povećavaju rizik od srčanog udara za 19 posto. Najbolje je prihvatiti stvari onakvima kakve jesu i ne ljutiti se.
Kad ste zaljubljeni, puno se i smiješite, a studija Sveučilišta u Kaliforniji pokazala je kako je smijeh uistinu najbolji lijek. Kad se smijete, razina hormona odgovornih za dobro raspoloženje raste za 27 posto, a razina hormona rasta koji pomaže obnovi stanica i kvalitetnu snu za čak 87 posto. Kad se rasplačete, tijelo se rješava stresa. Američki biokemičar William Frey uspoređivao je sastav suza žena koje su plakale iz emocionalnih razloga sa suzama onih koje su plakale zbog rezanja luka. Otkrio je kako emocionalne suze sadržavaju visoku razinu hormona i neurotransmitera povezanih sa stresom.
 
Frey je iz toga zaključio kako je funkcija plakanja izbacivanje “otrova” iz tijela, a suzdržavanje od plakanja može prouzročiti tjeskobu i probleme s probavom te oslabiti imunitet.
 
Biti zaljubljen
Zaljubljenost dobro utječe na ljude jer poboljšava pamćenje te stvara dugotrajan osjećaj smirenosti i zadovoljstva, koji iznimno pozitivno djeluje i na duh i na tijelo.
 
Ljubomora
Jedan od najmoćnijih i najbolnijih osjećaja teško je kontrolirati. Kombinacija je straha, stresa i ljutnje, a povisuje tlak, puls i razinu adrenalina što slabi imunitet i izaziva tjeskobu.
 
Oprost
Ispitanici koji su vježbali opraštanje primijeti su da im se smanjio osjećaj povrijeđenosti, da su manje ljutiti, ali i da imaju manje problema s mučninama, vrtoglavicom i glavoboljom.
 
Zahvalnost
Osjećate li zahvalnost, imunitet jača, tlak se snizuje, a iscjeljenje je brže. Ljubav, zahvalnost i zadovoljstvo potiču lučenje oksitocina koji opušta živčani sustav i briše posljedice stresa.
 
Pozitivne emocije
Osjećate li se pozitivno, širite horizonte i potičete kreativnost. Osim toga, pozitivni se osjećaji množe i vremenom počinjete uživati u osjećaju blagoslovljenog života i moći da nadiđete sve prepreke.

Odgovori