Poznati njemački naučnik Harald Haarmann u svojoj knjizi “Zagonetka dunavske civilizacije. Otkriće najstarije kulture u Europi” (Das Rätsel der Donauzivilisation: Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas), tvrdi da se kolijevka europske civilizacije nalazila na Balkanu!

List Sueddeutsche Zeitung osvrćući se na tvrdnje naučnika Haarmana navodi da je možda došlo vrijeme da se koriguju članci u školskim knjigama:

– Prema dosadašnjim tvrdnjama, kolijevka civilizacije bila je u Mezopotamiji gdje se njegovala poljoprivreda i stočarstvo. Ako je vjerovati Haarmannu, civilizacija je svoje korijene imala još mnogo ranije i na drugom mjestu – prije 7-8.000 tisuća godina i to na Balkanskom poluotoku.

Harald Haarmann (65) je njemački lingvisti i naučnik koji se bavi kulturom, a trenutno živi i radi u Finskoj. On je studirao lingvistiku, različite filološke discipline i pretovijest na univerzitetima u Hamburgu, Bonnu, Coimbri i Bangoru, a titulu univerzitetskog profesora stekao je u Trieru.

Predavao je na projnim visokoškolskim ustanovama u svijetu i član je briselskog Centra za multilingualizam, a od 2003. godine potpredsjednik je Institute of Archaeomythology u Kaliforniji (SAD) i direktor europske podružnice ovog Instituta u Luumaki u Finskoj.

Imali pismo prije Egipćana i stanovnika Krfa

Kada je riječ o njegovoj provokativnoj teoriji, treba reći da se već odavno zna da su se na Balkanu naselili prvi europski stanovnici, da su obrađivali zemlju i bavili se grnčarstvom. Nije međutim toliko poznato koliko je bila razvijena ova ‘stara evropska’ ili ‘dunavska civilizacija’.

Njeni kreatori su se bavili trgovinom, osnivali gradove sa više tisuća stanovnika, tkali tekstil, bojili vaze, kovali bakar i zlato, vjerovali u svoju veliku boginju, bavili se računanjem vremena i još mnogo prije Egipćana i stanovnika Krfa, imali su svoje pismo. Njihovo društvo je bilo složeno ali ne hijerarhijski već egalitarno ustrojeno. Žene su mnogo toga određivale. Prelijepo, da bi bilo stvarno?

Bogate ilustracije

Zaista, mnogo onoga što Haarmann opisuje  zasniva se na hipotezama koje su među stručnjacima, blago rečeno, kontroverzne.

Ipak, niz bogatih ilustracija koje iznosi Haarman o ‘najstarijoj civilizaciji Evrope’ u svakom slučaju ostavlja veliki dojam – piše list Sueddeutsche Zeitung.

Odgovori