Federalno ministarstvo zdravstva u narednoj godini planira završiti projekt informatizacije u domovima zdravlja i ambulantama u Federaciji, koji je započet još 2012. godine. Ako bude sve išlo po planu, građani u Federaciji BiH od polovine 2016. godine više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice, piše bh. novinska agencija Patria.

Projekt vrijedan oko 5,5 milijuna eura, financiran od Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Europe, podrazumijeva da bi papirnate zdravstvene kartone od naredne godine trebali zamijeniti oni elektronski, umjesto papirnih knjižica građani će dobiti elektronske zdravstvene knjižice.

Plan Federalnog ministarstva zdravstva je da ubuduće i uputnice kao i recepte građani imaju samo u elektronskoj formi.

Glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravlja Zlatan Peršić kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako će informatizacija sustava omogućiti brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sustav u Federaciji. ­

Uvođenjem elektronskog kartona omogućava obiteljskom liječniku lakši i brži rad; uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica bi se ukinula obaveza redovnog ovjeravanja knjižice obzirom da bi se to radilo elektronski; a elektronske uputnice i recepti bi dodatno značajno ubrzali protok medicinskih informacija u okviru susatva, te time ubrzali procedure i pacijentima omogućili bržu i efikasniju zdravstvenu uslugu – rekao je Peršić.

On je dodao da već sada u domovima zdravlja i ambulantama u kojima su uvedeni elektronski zdravstveni kartoni postoji brži protok pacijenata.

Odgovori