Cijenjeni čitatelji, u ovom članku pred vama je članak u kojem ćete upoznati mladu i samouku umjetnicu, Arnelu Šabanović koja se bavi crtanjem realističnih portreta olovkom.

U nastavku donosimo tekst u kojem Arnela govori o tome kako je počela crtati, kojim se tehnikama koristi te koji su njezini najdraži portreti koje je radila i koje ujedno možete pogledati u foto galeriji ispod članka!

Ljubav prema slikarskoj umjetnosti počela sam iskazivati veoma rano. Međutim, tek kroz srednje školovanje, zahvaljujući svojim kolegama i kolegicama, počela sam crtati njihove portrete, uglavnom zbog zabave. Crtala sam, uživala u tome, a na neki način mi je i godilo to što svi moji crteži imaju veze sa onim što se može nazvati mojim stilom, originalnim stilom. Već tada sam se isključivo orijentirala na realistično crtanje portreta poznatih osoba, ali naravno i portreta svoje obitelji, kao i prijatelja.

Nisam pohađala nikakvu likovnu školu, samouka sam umjetnica i upravo zbog toga mislim da je ovo za mene samo početak. Napravila sam veliki korak u crtanju portreta, međutim još će trebati vremena da se potpuno usavršim i da dostignem svoj neki vrhunac.

Najveće čuđenje moje obitelji, ali i prijatelja izazvao je moj početak studiranja matematike i informatike, jer su i oni kao i mnogi drugi smatrali da umjetnost i matematika ne idu skupa. Međutim, ja sam dokaz suprotnosti toga. Sada sam studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Zenici, odsjek za matematiku i informatiku, i pored svih obaveza studiranja nađem slobodnog vremena i za ono u čemu istinski uživam, za crtanje. Također, imam u planu i samostalnu izložbu koja bi u mnogome i obilježila moje likovno stvaralaštvo.

Ono što mnoštvo ljudi zanima je način na koji crtam, pa ću to ukratko i objasniti. Većina poznatih portretista koristi tzv. rešetku (grid) zbog preciznosti i urednosti detalja. Taj način crtanja sam i sama počela primjenjivati, ali to je samo jedan dio, odnosno početna faza u crtanju portreta. Poznato je da je crtanje portreta, odnosno, crtanje ljudskog tijela jedan od najtežih motiva u slikarstvu. Da bi nastao jedan „dobar“ portret prethodno je potrebno poznavati anatomiju glave te savladati osnovne proporcije i omjere. Međutim, to nije sve. Svatko od nas posjeduje nešto što ga čini posebnim. Ako ako se radi o nekim fizičkim karakteristikama lica, obično su to pogled, osmijeh, tada je osnovni zadatak nas umjetnika da te karatkeristike ličnosti na adekvatan način pretvorim i u crtež. Onaj tko u tome uspije, može se reći da posjeduje talent u ovoj oblasti umjetnosti.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Neki od mojih najznačajnijih portreta su svakako portret engleskog glumca Roberta Pattinsona za čiji kompletan završetak mi je bilo potrebno punih 20 sati. Pored ovog portreta tu su i portret američke filmske glumice Angeline Jolie, zatim portret španjolskog nogometaša Cesc Fabregasa, a od domaćih ličnosti portreti naših pjevača Armina Muzaferije, te Mirze Selimovića.

{igallery id=7206|cid=49|pid=2|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Odgovori