Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za Hrvatski medijski servis (HMS) otkrio je da mu pokušavaju montirati optužbe kako bi od njega bili iznuđeni politički ustupci. Spomenuo je pokušaj njegovog neutemeljenog povezivanja s osumnjičenim za kriminal Kemalom Čauševićem, bivšim direktorom Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH te njegovog vezivanja uz atentat na Jozu Leutara, doministra policije FBiH.

 

Zamjena identiteta

Javnost u BiH šokirana je novim pokušajem montaže na račun novoizabranog člana Predsjedništva BiH. Fahrudin Radončić, nekadašnji ministar sigurnosti i lider SBB-a, najjače oporbene stranke u BiH, u izjavi za „Dnevni avaz“ kazao je da je i sam prošao kroz ono kroz što sada prolazi Čović.

– Hrvatski korpus s razlogom traži da napokon bude otkriveno tko je ubio Jozu Leutara i zato oni koji ne žele da to ubojstvo bude rasvijetljeno igraju zamjenu identiteta. Odnosno, to ubojstvo sada užasnim zloupotrebama pravnog sustava žele podmetnuti gospodinu Čoviću kao lideru Hrvata u BiH, rekao je Radončić.

Kao ministar sigurnosti BiH, navodi on, tražio je i gradio ambijent za otkivanje svih političkih ubojstava.

– A onda je SDA mafija, da bi me ušutkala, ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, koje je počinila, pokušala preko Dubravka Čampare u slučaju „Keljmendi“ podmetnuti meni. Identično kao u slučaju „Čović“ uzimale su se izjave od profaniranih kriminalaca i kriminalki, a u sve je upetljan i Kemal Čaušević. On je već kao tobožnji svjedok plasiran i u tzv. slučaju „Keljmendi“ koji se vodi u Osnovnom sudu u Prištini. Tužitelj koji podmeće šefu države, ili lideru oporbe, iz političkih motiva najteža krivična djela mora prije ili kasnije odgovarati, i to zajedno sa svojim političkim i interesnim nalogodavcem – istakao je Radončić.

Prema njegovim riječima, najveća je odgovornost na Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSZV) BiH, koje mora zaštititi časnu profesiju tužiltelja i pravnu sigurnost svih građana tako što će iz pravosuđa izbaciti pojedince kojima tamo nikako nije mjesto.

Politički tužitelji

Vasvija Vidović, prijeratna ugledna sutkinja, danas odvjetnica, kaže da je jasno da u BiH postoje političke optužnice, procesi i politički tužitelji.

– Sprega politike i tužiteljstva je očigledna. Mislim na spregu pojedinih tužitelja i vladajućih stranaka. Pojedini tužitelji ne drže se ni grama tužiteljske etike, jer, da se drže, onda bi vodili računa da provedu detaljnu istragu pa onda hapse i dižu optužnice. Cijeli predmet „Lutka“ krenuo je tako, a, evo, vidim sada drugi slučaj o kojem govori gospodin Čović. Stiglo je pismo okorjelog kriminalca kojem je palo na pamet da izađe iz zatvora ranije nego što treba pa se dosjetio da napiše pismo i da ubojstvo i događaje u kojima je on sudjelovao gurne na druge ljude konstruirajući niz činjenica – kaže Vidović.

Ugledna odvjetnica naglašava da se sprega politike i pravosuđa mogla jasno iščitati i iz izjave jednog dužnosnika SDA koji je odmah nakon uhićenja osumnjičenih u predmetu „Lutka“ kazao „do koga će taj predmet odvesti“.

– Odmah nakon uhićenja osumnjičenih, Sadik Ahmetović izjavio je da će taj predmet dovesti do lidera jedne oporbene stranke. Situacija u pravosuđu visoko je zabrinjavajuća. Ne zbog toga što nije uspjela pravosudna reforma, nego zbog toga što tamo radi nekolicina ljudi koji u potpunosti izvršavaju naredbe onih s kojima su debelim konopcima vezani. Od političara s kojima su oni povezani rodbinski, prijateljski, kako god hoćete – kaže Vidović.

Riješiti enigmu

Josip Muselimović, poznati mostarski odvjetnik, komentirajući najnovije političke konstrukcije u vezi s Draganom Čovićem, kazao je da je i u vrijeme kada je on aktualnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH branio od raznih optužbi, bilo jasno da je riječ o, kako kaže, „izmišljenim procesima“.

– Na koncu to se i dokazalo. U nekoliko navrata javno sam govorio da onaj tko hoće razriješiti enigmu zvanu ubojstvo Joze Leutara neka pogleda spis, ako je sačuvan u cijelosti u Kantonalnom sudu u Sarajevu, i sve će mu biti jasno i mislim da nije uopće teško riješiti tu enigmu. Bez ikakvog osnova su tvrdnje da je doktor Čović umiješan u ubojstvo Joze Leutara – kaže on.

Balijagić: AID je sakrio dokaze

Faruk Balijagić, tuzlanski odvjetnik i žrtva nekoliko napada na njegov život i imovinu, kazao je za „Avaz“ da je Čović jedna od najozbiljnijih žrtava.

– Poznata mi je i posljednja aktivnost Merima Galijatovića iz zeničkog zatvora, gdje on želi u ubojstvo Joze Leutara infiltrirati, odnosno uplesti Dragana Čovića. Ja sam bio branitelj Ivana Andabaka u ovom predmetu i poznata mi je situacija da je kompletan proces postavljen na scenu kako bi se otišlo od pravih ubojica pokojnog Joze Leutara, a i kako bi se za trajna vremena njegove ubojice skrile. Tu aktivnost, nažalost, provela je tajna bošnjačka policija zvana AID, koja je vršila selekciju dokaza – ističe on.

Montiranje sudskih procesa, kako navodi, u ovom momentu mnogo je opasnije i mnogo češće nego odmah poslije rata.

– Do sada nisu bili nositelji pravosudnih funkcija vezani uz politički establišment kao sada. Stranke koje su ubacile svoje kadrove u Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće upravljaju pravosuđem BiH. Kao Bošnjak, moram priznati da su Hrvati najoštećeniji s pravosudnim funkcijama – naglašava Balijagić.

Čović: Ako meni montiraju, što da očekuju građani!

Pojašnjavajući informacije o montaži, Čović je Hrvatskom Medijskom Servisu kazao da je od bivšeg direktora UNO Kemala Čauševića, uhapšenog u junu prošle godine pod sumnjom za korupciju, porezne i carinske utaje, pranje novca i zloupotrebu položaja i ovlasti, traženo da spomene njegovo ime i imena još nekih osoba.

– Rekli su mu da će ga, ako spomene ta imena, odmah sutra pustiti na slobodu. On je to odbio, da bi na kraju, takvu sam informaciju dobio od službenih institucija, to, ipak, u nekoj formi, negdje napisao – izjavio je Čović HMS-u.

Čović je prije desetak dana izjavio da mu pokušavaju „pakirati“ i umiješanost u ubojstvo zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara. Zamoljen da pojasni otkuda mu takva informacija, on je u izjavi za HMS kazao da ju je dobio od nadležnih institucija, a nadležne institucije, precizirao je, jesu SIPA i OSA.

– Dostavljeno mi je pismo. Pročitao sam ga, na tri stranice je napisano, i to 15. siječnja. U pismu čovjek osuđen na 20 godina zatvora piše da ima jako puno spoznaja (o ubojstvu doministra Leutara, op. a.) i među dvadeset-trideset imena spominje i moje ime. Tu je bilo upisano jedno drugo ime pa je, umjesto toga, za određene potrebe napisano moje. Dakle, nadležna institucija to je procijenila neozbiljnim, ali to je, očito, napravljeno da bi se pokrenula istraga protiv mene – kazao je Čović.

On pita tko je naredio tom čovjeku, ili tko se nagodio s njim.

– I opet smo dobili spoznaje da su to radile institucije Federacije BiH, koje su posjećivale tog čovjeka posljednjih šest mjeseci u zatvoru i ti agenti i inspektori su djelovali. Sada će to netko trebati istražiti, tko je to i zbog čega radio hrvatskom članu Predsjedništva BiH – izjavio je Čović.

Upitao se “je li moguće da netko trguje ciljano, smišljeno, organizirano, da bi se politički montiralo kako bi se dobio neki ustupak”.

– Ako se to radi predsjedniku države, što tek mogu očekivati obični građani! To je nedopustivo da stranka ima svoje istražitelje, suce, tužitelje. Ja ću se boriti za državu u kojoj neće biti mogućnosti da vam iko išta montira – kazao je Čović.

Upitan je li tražio provođenje istrage o ovom slučaju, odgovorio je:

– Ja neću voditi nikakvu istragu, ja to, evo, obznanjujem, a neka institucije sada istraže tko to radi, po čijem nalogu i s kakvim motivima./Avaz/HMS

Odgovori