U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Travniku proslavljen je patron župe svečanom Svetom misom. Uz koncelebraciju dvadesetak svećenika u prepunoj crkvi vjernog puka, Misno slavlje predvodio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.

U uvodu svoje propovijedi mons. Mlakić je najprije rekao kako svaki Isusov evanđeoski govor u kojem ocrtava odnos između osoba Presvetog Trojstva postaje životno bitan za svakog kršćanina jer predstavlja izvor iz kojeg bismo trebali naučiti i usvojiti što više od života kakav je u dubinama Božje biti te ga postaviti kao temelj i cilj vlastitog življenja. Zaključujući svoju propovijed šibenski generalni vikar je naglasio da je vjera u trojedinoga Boga otajstvo koje se stavlja pred svakog kršćanina ne kao misterij kojega treba odgonetnuti, nego kao načelo po kojem treba živjeti.
Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor, pod ravnanjem s. Anđele Brkić te zbor “Laudantes” katedrale sv. Jakova iz Šibenika. Sva koleta koja je prikupljena za vrijeme mise namijenjena je siromašnim župama Vrhbosanske nadbiskupije. Sveto misno slavlje, uživo je prenosio katolički radio Marija.

Presveto Trojstvo je katolički blagdan, jedan od najvažnijih u crkvenoj godini. Slavi se prvu nedjelju nakon blagdana Duhova.To je središnja tajna kršćanske vjere, tj. kršćanska vjerska istina prema kojoj je Bog u svojoj naravi jedan, ali su u njemu tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti.

Ova župa u Novom Travniku postoji od 2003. godine, kada je 19. listopada posvećena Presvetom Trojstvu, kao i Drinskim mučenicama 24. rujna 2016. godine.

Tanja Meljančić

Odgovori