Nakon što je nedavno promovirana na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, knjiga “Kreševo – razvoj varoši i arhitektonski objekti” bit će predstavljena i u Kreševu.

Predstavljanje će se upriličiti u četvrtak, 5. veljače, s početkom u 18 sati, u Napretkovom domu.

O knjizi će govoriti prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Muhamed Hamidović, stručnjak za arhitektonsko naslijeđe, Milo Jukić, urednik knjige, te prof. dr. Ibrahim Krzović, povjesničar umjetnosti i autor knjige.

Knjigu su prošle godine zajednički izdali Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Općina Kreševo, a predstavlja vrlo vrijedan dokument monografskog značaja. Ibrahim Krzović građu je sakupljao više od pola stoljeća, od 1959. do prošle godine, a dio građe objavio je već u svom magistarskom radu identičnog naslova (1974. godine).

U knjizi su, kroz stručnu obradu te foto-materijal, sačuvani podaci o starim kreševskim kućama koje su već desetljećima pod zaštitom države te o javnim građevinama, a autor donosi i mnogo dosad neobjavljenih podataka o prošlosti Kreševa, kao i prve popise stanovnika grada iz vremena s početka osmanlijske vladavine. (Fena)

Odgovori