Evo par savjeta kako da se na prirodan način zaštitimo od tih letećih stvorenja i pomognemo ako dođe do malo ozbiljnij uboda.

 

Ubodi i ujedi kukaca mogu biti zbilja neugodni. Najneugodniji su ujedi stršljena te ubodi osa i pčela. Neugodna reakcija i bol oko mjesta uboda nije strašna, ali stvara oteklinu koja crveni i po veličini crvenila možemo zaključiti koliko je otrova u tkivu. Zbog sve češće i veće upotrebe pesticida i insekticida ubodi i ujedi postaju sve opasniji, a kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati ozbiljno trovanje organizma.

Da bi spriječili nastanak otekline trebamo reagirati čim prije. Na mjesto uboda treba staviti nešto hladno. U slučaju da se radi o kukcu čiji je žalac ostao u tkivu onda moramo prvo ukloniti žalac. Da bi ublažili bolove i otekline nastale ubodom ili ujedom kukaca možemo koristiti neke ljekovite biljke ili sredstva koja ima sva kuhinja. Najčešće su to aromatične biljke koje sadrže tvari antibiotskog djelovanja i koje sprječavaju upalu rane i nastanak otekline. Upotrebljavaju se i određene biljke koje sprječavaju iritaciju kože i ublažavaju svrbež. Najjednostavnije je staviti zgnječene ili mljevene svježe biljne dijelove ili iscijediti njihov sok te sok staviti na ranu.

Posebno opasni mogu biti ubodi stršljena koji mogu biti i smrtonosni ako je ujedena neka od površinskih vena. Ubodi osa i pčela manje su opasni i najčešće izazivaju samo lokalnu reakciju. Mnogi vjeruju da su takvi ujedi ljekoviti, npr. protiv reume, a poznato je i da pčelinji otrov ponekad koristi i službena medicina.

Ubodi osa i pčela mogu biti vrlo opasni kod uboda u ustima. Ta leteća stvorenja mogu ući u usta s hranom, a kad ih pri žvakanju pritisnemo onda i ubodu. Kako bi se smanjila opasnost od gušenja i otekline treba odmah umiješati 2 žlice soli s 1 dl hladne vode i neprestano grgljati (ili staviti žličicu soli direktno na jezik). Otopina soli vrlo brzo će izvući dio otrova i na taj način umanjiti oteklinu i smanjiti opasnost od gušenja. Ipak, ako nastane bilo kakva ozbiljna alergijska reakcija obavezno potražite liječničku pomoć.

Mnogi ubodi i ujedi nisu uvijek alarmantni pa nema potrebe juriti odmah kod doktora ili u apoteku po pomoć. U većini slučajeva pomoć možete potražit u vlastitoj kuhinji.

Soda bikarbona je izvrsno sredstvo kod uboda i ujeda gotovo svih kukaca a posebno kod uboda pčela i ujeda mrava. 1 žličicu sode umiješati s nekoliko kapi vode kako bi dobili pastu koju odmah nanesemo na mjesto uboda ili ujeda.

Jabučni ocat smanjuje bol i ublažava svrbež a posebno je djelotvoran kod uboda ose. Na mjesto uboda ili ujeda staviti oblog od jabučnog octa.

Jabuka je odlična kao oblog, plošku sirove jabuke stavite na mjesto uboda ili ujeda.

Limun tj. njegov sok smanjuje bol i ublažava svrabež. Sok od limuna nakapamo a potom utrljamo na mjesto uboda ili ujeda.

Mlijeko možemo iskoristiti za hladni oblog.

Sirovi krumpir možemo naribati ili narezati na ploške te kao oblog staviti na mjesto uboda ili ujeda.

Klinčići smiruju upalu i smanjuju bol , posebno nakon uboda ose. 1 žlicu mljevenih klinčića umiješati s nekoliko kapi vode kako bi dobili pastu, te pastu nanijeti na mjesto ugriza ili ujeda.

Neke biljke sprječavaju upalu rane i nastanak otekline zbog svog antibiotskog djelovanja.
Matičnjak, metvica, kadulja i timijan smiruju upalu, smanjuju oteklinu i ublažavaju svrabež nakon uboda ili ujeda kukaca, posebno kod uboda komaraca, osa i pčela.
Miris lavande i metvice tjera komarce. Uberite nekoliko svježih listova i zgnječite ih među prstima i utrljajte na mjesto uboda.

Crveni luk i češnjak prastaro su sredstvo kod uboda ili ujeda kukaca, posebno pčela, osa, stršljena i komaraca. Njihov sok dezinficira i smiruje upalu, brzo smanjuje bol i oteklinu te olakšava vađenje žalca. Uzmite plošku svježeg crvenog luka ili češnjaka (sok ili kašu) i stavite na mjesto uboda.

Hren dezinficira i smanjuje upalu kao i bol nakon ujeda, i tjera kukce. Pola žlice ribanog svježeg hrena preliti sa 6 dl alkohola, ostavite da stoji 2-3 dana uz svakodnevno protresanje, te procijedite. Takvu tinkturu umasirajte na mjesto uboda ili ujeda, a možete koristiti i za tjeranje komaraca.

Peršin tj. sok iz korijena i listova pomiješan s medom ili čisti smanjuje bol i ublažuje svrbež kod uboda, posebno pčele.

Trputac i bršljan brzo smanjuju otekline i svrbež. Sok od svježih listova trputca i bršljana zgnječiti među prstima, samljeti u kašu ili pripremiti tinkturu i utrljati na mjesto uboda.

Čuvarkuća i njegova sočna sluz smiruje upalu i ublažuje bol, posebno kod uboda ose. List čuvarkuće prerezati i staviti na mjesto uboda ili ujeda, ili listove samljeti u kašu pa upotrijebiti kao oblog.

Rudbekija je prirodni antiseptik i antibiotik koji sprječava infekciju rane nakon uboda ili ujeda. Treba nam 50 g listova ili korijena rudbekije, prelijemo ih s 2 dl alkohola razrijeđenog sa 0,5 dl destilirane vode. Nakon što odstoji 10-15 dana uz protresanje svakog dana, tinkturu procijediti i koristiti.

Odgovori