Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i dio gradskih vijećnika zatražili su od premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića obrazloženje o tome zbog čega je pokrenuo, po hitnom postupku, ocjenu ustavnosti dodatnog oporezivanja igara na sreću na području Zenice, koje je Grad utvrdio krajem prošle godine. Kasumović je rekao da sumnja da iza Galijaševića stoje moćni lobiji.

Grad Zenica i ja kao gradonačelnik, ne bojimo se presude Ustavnog suda FBiH u ovom slučaju. Legalisti smo i vjerujemo da pravosudni organi svoj posao uraditi pošteno. Međutim, plašimo se bilo kakvih ishitrenih odluka, rekao je Kasumović za agenciju Patria.

Kao što znate, premijer Zeničko–dobojskog kantona, a u ovom slučaju je to Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK, ima ustavnu ili zakonsku mogućnost da pošalje predmet na ocjenu ustavnosti. Ali, to mu nije bilo obaveza, kako se to pokušava prikazati.

Zbog čega je kladioničarima i premijeru Galijaševiću stalo da procedura ide hitnim, a ne redovnim postupkom, to je ono što je indikativno u cijeloj priči. Gradsko vijeće i gradonačelnik su za redovan postupak i samo njega prihvatamo.

Grad Zenica ima problem sa 128 kladionica. Na 900 stanovnika imamo jednu kladionicu i to je problem. Želimo da ovaj grad, koji je četvrti po veličini u BiH, i kojem sredstva trebaju za sport, kulturu ali i puteve dobije sredstva koja su njegova. Imamo pravo na komunalne takse. A, iz iskustva znamo da, kad je nešto hitno, onda je to po pravilu problematično.

Ne plašimo se odluke Ustavnog suda FBiH jer znamo da smo donijeli ispravnu odluku i da je postupak kojim se vodilo Gradsko vijeće bio sto posto ispravan, smatra Kasumović.

Kasumović je krajem prošle godine predložio, a vijećnici većinom glasova podržali odluku o povećanju komunalnih taksi za kladionice koje posluju u Zenici, i to sa oko 3.000 KM na 30.000 do 50.000 KM po svakom uplatnom mjestu, ovisno o lokaciji kladionice. Takva odluka, smatraju priređivači igara je diskriminirajuća. Ustav FBiH garantira jednaka prava svima. Odlukom lokalnih vlasti u Zenici ta prava su im prekršena. Gradonačelnik i vijećnici u Zenici su mogli odrezati visoke komunalne takse svim pravnim licima u Zenici, ili u određenom dijelu grada, ali nikako to nisi smjeli uraditi samo nekim djelatnostima, u ovom slučaju kladionicama, dok su druge djelatnosti amnestirali od takve odluke.

Cijeli slučaj završio je na Ustavnom sudu FBiH. Premijer Galijašević je na inicijativu grupe gradskih vijećnika zatražio da se o visokim komunalnim taksama za kladionice u Zenici očituje i Ustavni sud FBiH.

Za razliku od gradonačelnika Kasumovića, priređivači igara ne misle da je premijer napravio i najmanji propust. Galijašević je, smatraju, uradio samo ono što je bila njegova zakonska obaveza. Za njih je važno da se proces okonča što prije kako bi se odnosi između lokalne vlasti i priređivača stabilizirali.

Priređivači objašnjavaju i to da u bh. entitetu Federacija BiH ne postoji drugi način podnošenja apelacije Ustavnom sudu FBiH osim da za zainteresiranu stranu apelaciju podnese neka od ovlaštenih insitucija. U njihovom slučaju to je kantonalni premijer. Pozivaju da se pogleda službena internet stranica Ustavnog suda FBiH. U dijelu Postupak i utjecaj odluka Ustavnog suda FBiH navodi se 11 načina o tome tko u Federaciji može podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog akta. U stavu 5 se navodi da „Zahtjev za ocjenu ustavnosti propisa kojeg je donijelo neko tijelo kantonalne, gradske ili općinske vlasti mogu podnijeti: premijer Federacije ili tijelo kantona koji je ovlašten da predstavlja i zastupa dotični kanton”.

U bh. entitetu Republika Srpska svaki građanin ima pravo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu, ali je to u FBiH moguće samo uz pomoć institucija, priopćili su privatni priređivači igara.

Iako gradonačelnik Kasumović tvrdi da je apelacija Ustavnom sudu FBiH na Odluku o povećanju komunalnih taksi u Zenici podnesena po hitnoj proceduri, zbog čega i zamjera premijeru Galijaševiću, želimo reći da gradonačelnik nije upravu. To je jedina procedura koju nam je Ustav FBiH ponudio. Dakle, ne radi se o hitnoj već o redovnoj i jedino mogućoj proceduri u Federaciji koja nam je ponuđena, navodi se dalje. Priređivači navode i to da ih je iznenadilo da Kasumović uopće problematizira da odluka o povećanju komunalnih taksi ide na ocjenu ustavnosti, jer je, navode dalje, više puta potvrdio da se konsultirao sa nekim sucima Ustavnog suda prije pokretanje inicijative za povećanje komunalnih taksi za kladionice u Zenici.

Odgovori