Riječ je o 14. i 15. klasi, odnosno ukupno 360 pozicija, i dio je planskog i redovnog popunjavanja dijela vojničkog sastava kome se, zbog godina starosti, u narednom periodu mora prekinuti profesionalna vojna služba (PVS) u Oružanim snagama BiH.

Na oglas se mogu javiti mladi državljani BiH sa završenom srednjom stručnom spremom (viši stupnjevi obrazovanja neće biti uzimani u obzir), koji nisu mlađi od osamnaest godina, niti će na dan prijema u OS BiH biti stariji od 27 godina.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da sve veću zainteresovanost za vojnički poziv pokazuju žene, a što se podudara sa potrebom i namjerom da se poveća i obezbijedi odgovarajući postotak pripadnica OS BiH.

S obzirom da je riječ o već šestom Javnom oglasu proces selekcije je poboljšan i sve je efikasniji tako da se pokazana znanja, vještine i psihofizičke sposobnosti kandidata provjeravaju i vrednuju profesionalno i na korektan način, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zato se od svih onih koji se prijave i pristupe procesu selekcije, očekuje da dođu maksimalno psihofizički spremni i koncentrirani na provođenje provjera i postizanje što boljih rezultata.

Svi rezultati se vrednuju i rangiraju, a traženi broj najbolje rangiranih kandidata će se uputiti na osnovnu vojničku obuku.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Oni koji završe obuku imat će privilegiju da budu primljeni u OS BiH i pritom izvršavaju velik broj različitih, interesantnih i zahtjevnih zadataka, konstantno se obučavaju, usavršavaju i napreduju u službi.

Po završetku roka prijave na oglas, slijedi pregled valjanosti prijava. Svi kandidati čije su prijave ispravne biće, od rujna do studenog, po grupama pozivani u Regrutno-tranzicione centre (Sarajevo-Rajlovac, Banjaluka, Čapljina ili Tuzla) na određena testiranja i provjere (fizičke provjere i test općeg znanja).

Najbolje rangirani kandidati će se uputiti na odgovarajuće ljekarske preglede i sigurnosne provjere. Oni koji uspješno prođu i ove faze provjera, okvirno krajem prvog kvartala 2014. godine biće upućeni na tromjesečnu osnovnu vojničku obuku u Centar za osnovnu obuku u Pazarić i činit će 14. klasu od 250 polaznika.

Po završetku obuke kandidati će, u drugoj polovini naredne godine, biti primljeni u PVS.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Na isti način će, nakon 14. klase, biti odabrana, obučena i primljena u PVS i 15. klasa od 110 polaznika. U svakom slučaju, o svim koracima procedure odabira svi kandidati će biti pravovremeno obavještavani i pozivani.

Iz Ministarstva odbrane pozivaju zainteresirane da se informiraju putem web-stranice ovog ministarstva.(SRNA)

Odgovori