Pred Vijećem za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine  jučer, 18. veljače 2015. godine,  je održana javna rasprava čiji je cilj bio utvrditi, ugrožava li  Prijedlog prostornog plana Federacije BiH za razdoblje 2012.-2028., interes Hrvata u Kantonu Središnja Bosna.

Zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda Vijeću za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnom suda FBIH, podnio je Klub zastupnika Hrvata u Kantonu Središnja Bosna na izvanrednoj sjednici Sabora KSB održanoj 6.studenog 2012. godine.

Podnositelja zahtjeva su zastupali Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u KSB, te Zdenko Antunović, pravni opunomoćenik Kluba.

Bradara i Antunović su ponovili  stav da  Prijedlog prostornog plana FBIH, koji je u postupku donošenja, zadire u Ustavne nadležnosti Kantona Središnja Bosna odnosno   ide  na štetu svim županijama i općinama.

Kao štetne za KSB, naveli su brojne primjere poput izgradnje dviju termoelektrana te regionalne deponije otpada kao i nadležnosti glede prometne i komunikacijske infrastrukture.

Odgovori