Nakon duže bolesti preminuo je dr. Slobodan Lang. Pamtiti ćemo ga po ogromnom doprinosu koji je dao u opstanku hrvatskog naroda u opkoljenoj Lašvanskoj dolini.

Prof. dr. Slobodan Lang rođen je 1945. godine. Osnovno i srednje školsko obrazovanje te Medicinski fakultet završio je u Zagrebu. Doktorirao je i položio specijalizaciju socijalne medicine. Autor je više od 100 stručnih i znanstvenih članaka te autor i koautor više knjiga. Javno djelovanje profesora Langa započinje još u gimnazijskim i studentskim danima i u svojoj, više od 40 godina dugoj karijeri, uspješno je obnašao brojne visoke dužnosti i funkcije.

Prof. dr. sc. Slobodan Lang bio je posebni savjetnik Predsjednika RH za humanitarna pitanja u razdoblju od 1993. do 2000. godine. Bio je zastupnik u Županijskom domu Sabora RH, Veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova RH, voditelj hrvatske delegacije u Interparlamentarnoj uniji te član Vijeća Europe.

S osobitim uspjehom profesor Lang djelovao je u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije kada je svoj ugled, rad i iznad svega hrabrost nesebično stavljao u funkciju spašavanja ljudskih života i pomaganja najugroženijima. Humanitarni je rad nezaobilazni dio njegova životopisa. Ističe se kad je pomogao kosovskim rudarima kad su 1989. štrajkali glađu (Stari Trg).

Radio je u predraću na tome da bi se spriječili sukobi u Hrvatskoj i drugim republikama u Jugoslaviji. Suorganizator je konvoja Libertasa kojim se listopada 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj, organizirao i predvodio (zajedno s Hermanom Vukušićem) je humanitarni Bijeli put pomoći za bolnicu u Novoj Biloj, čiju je organizaciju baš on inicirao te brojne druge. “Uvijek treba govoriti i zagovarati istinu, ustrajati na nenasilju te sprečavati stradanje drugih ljudi i naroda”, govorio je Lang.

Posljednji ispraćaj Dr. Langa planiran je za petak, 26.02.2016.godine u Zagrebu. 11:00 sati – komemoracija u školi Narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u Zagrebu 14:00 sati – posljednji ispraćaj (sahrana) na groblju Mirogoj (krematorij) u Zagrebu, piše Artinfo.ba

Odgovori