Pravilo “iznad i ispod vrata” pomaže pri odlučivanju o tome treba li otići na trening ili ne. Međutim, ako se bolest samo nazire, najbolje je držati se pravila “10 minuta” piše 24sata.hr

Ako su simptomi prehlade “iznad vrata”, onda je OK vježbati. To su, primjerice, nos koji curi, kihanje ili blaga bol u grlu. U tom je slučaju ipak potrebno prilagoditi intenzitet i trajanje treninga – na primjer, umjesto da odete trčati, pođite u šetnju. No ako su simptomi prehlade ispod razine vrata, nemojte vježbati. U tu skupinu simptoma spadaju jaki napadaji kašlja ili osjećaj boli i uznemirenosti u želucu.
Nikako ne vježbajte ako imate jako povišenu temperaturu, osjećate se umornima ili vas boli cijelo tijelo. Najbolje što možete učiniti kad se ne osjećate dobro je slušati ono što tijelo govori. Ako se zbog prehlade osjećate jako loše, pokušajte dati tijelu pauzu. Nekoliko dana odmora neće bitno utjecati na vaše sportske rezultate, a čim se budete osjećali bolje, možete se vratiti uobičajenom režimu treninga. No odluka o tome vježbati ili ne tijekom prehlade ovisi i o tjelesnoj aktivnosti kojom se planirate baviti.

 Ako ste bolesni i osjećate se loše, lagani trening snage poput kružnog treninga na spravama može vam pomoći da se preznojite i tako ubrzate oporavak. I neka lakša kardioaktivnost, kao vožnja sobnog bicikla, dolazi u obzir. S druge strane, visokointenzivni treninzi poput Insanity treninga i sličnog te intenzivnog trčanja na otvorenom mogli bi imati negativan efekt – tvrdi magistar kineziologije Marino Bašić. Ako još nemate simptome prehlade, ali osjećate kao da biste se mogli razboljeti, slijedite pravilo “deset minuta”.

Provjerite kako se osjećate deset minuta nakon početka vježbanja. Ako je sve u redu, nastavite, no ako se osjećate sve lošije, vratite se kući i odmorite se.

Umjerenost
Redovita i umjerena tjelesna aktivnost jača imunitet, no pretjerana intenzivna aktivnost mogla bi izazvati česte prehlade.

Odmor je obavezan
Oporavak nakon treninga jednako je važan kao i sam trening jer u slučaju forsiranja pada imunitet te može doći do bolesti, ali i do ozljeda.

24sata.hr

 

Odgovori