Predbožićno vrijeme u Lašvanskoj dolini bogato je i kulturnim događanjima.Rrecimo, u samo pet dana održane su tri predstavljanja knjiga – „Ubojstvo u Busovači, autora Željka Kocaja iz Viteza, „Druga strana rata“, Velimira Bugarina iz Novog Travnika i u četvrtak navečer u Vitezu, europski povijesni roman „Klupko“, istaknutog viteškog i bosanskohercegovačkog književnika, Ante Zirduma. Vrijedno je naglasiti da je predstavljanje ovih književnih djela izazvalo neuobičajeno veliki interes ljubitelja lijepe pisane riječi. S pravom, rekli bismo, jer se zaista radi o vrlo zanimljivim štivima.

„Klupko“ je Zirdumov šesti roman, ujedno 22 prozno djelo, osvojio je niz književnih nagrada i prriznanja, a posljednju upravo za ovaj roman,  međunarodnu,  „Književno pero“, za najbolji roman izvan naklade Hrvatskog književnog društva „Rijeka“ iz Rijeke u R Hrvatskoj, za 2017. godinu. Sve ovo ga ubraja u jednog od najproduktivnijih bosansko-hercegovačkih književnika i istovremeno u uski krug istaknutih, prije svega, romanopisaca ovoga podneblja.

Zirdumov roman „Klupko“ se znatno razlikuje od njegovih prethodnih, ne samo što je europsko-povijesni, nego što je autor uspio inovirati pripovjednu strukturu u odnosu na prethodne romane. Roman ima dva dijela- Priče iz štrine (mjera za pletivo- vunu, vunicu…op.a) i priču „Klupko“. Priče iz štrine, Zirdum  u romanu naziva „mali dekameron“, tj. donosi  10 priča o sudbini 10 europskih princeza od kojih većina ima veze s Bosnom. Tu su i sudbine tri kćerke bana Stjepana II Kotromanovića i njegovih unuka, a kroz „Klupko“ se prati sudbina kćerke znane kao Marija von Bosnien, udate za njemačkog grofa od Helfensteina, a ta grofovija je zapravo mjesto Garislingen, u kojemu je prošloga tjedna  i promoviran Zirdumov roman „Klupko“.

Ovaj vrlo zanimljivi roman s utkanim povijesnim činjenicama i književno-autorovim slobodama, predstavili su u Vitezu u dvorani HKD Napredak, podružnica Vitez, prof s Instituta za povijest Univerziteta u Sarajevu, magistar Nedim Rabić i publicist i književnik, Anto Marinčić.

Zanimljivosti, pa i kvaliteti predstave, čiji je moderator bio poznati kulturni djelatnik i književnik, Željko Kocaj, doprinijeli su članovi Dramske sekcije HKD Napredak Vitez, scenskim izvedbama detalja iz romana „Klupko“,  te glazbenici također članovi HKD Napredak, koji se već duže vremena bave stvaranjem nove  etno sinergije, kompiliranjem i improviziranjem prepoznatljivih glazbenih etno obrazaca iz zemalja podunavlja u novu harmonijsko-ritmičku cjelinu.

A upravo, roman „Klupko“ i novoosnovani orkestar koji je ovom prilikom izveo kompoziciju koja nosi naziv „Etno kompilacija valcer-zavrzlama-muzurka-stara vlaška…“ kompozitorice prof. Gordane Mišković, kako je kazao autor romana „Klupko“, Anto Zirdum, trebali bi biti  predlošci za buduću glazbeno-scenski međunarodni projekt nekolicine kulturno-umjetničkih društava  podunavskih zemalja i HKD Napradak iz Viteza, a koji bi., očekuje se, bio financiran iz fondova Europske unije.