Predsjedništvo Hrvatske Republikanske Stranke raspravljalo je o Izbornom zakonu, radu HNS-a i nastupu HRS-a na predstojećim Općim izborima 2018., prenosi Hrvatski Medijski Servis.

HRS je nepromijenjenog stava kako primarni fokus hrvatskih političkih stranaka mora biti strategija što kada se dočeka izborni proces bez nužnih izmjena izbornog zakona.

-Neminovno je kako bošnjačka politička elita čini sve kako bi se izbori održali po starom, neustavnom izbornom zakonu, te kako bi se dovelo u situaciju nemogućnosti implementacije izbornih rezultata i isforsiralo nametanje istih od strane OHR-a. Dokaz tome su protuustavni prijedlozi izmjena izbornog zakona od strane bošnjačkih stranaka. Jedni, SDP/DF traže izmjene izbornog zakona u Parlamentu FBiH, iako se izborni zakon isključivo može mijenjati u Parlamentu BiH, dok drugi, SDA, nudi izmjene izbornog zakona koji ne uvažava odluku Ustavnog suda zbog kojih su i potrebne izmjene zakona, navode republikanci.

HRS inzistira na svome prijedlogu izmjena Ustava BiH koje su još 2014. prezentirane javnosti i koji bi dugoročno riješio ne samo probleme konstitutivnosti naroda, nego i probleme poput presude „Sejdić-Finci“ i drugih presuda donesenih pri Sudu za ljudska prava.

Predsjednik stranke Slaven Raguž je podnio izvješće o radu u Predsjedništvu HNS-a, sa osobitim osvrtom na sjednicu održanu u ponedjeljak 8. siječnja na kojoj se diskutiralo o nastupu stranaka na izborima 2018. Na toj sjednici Raguž je jasno dao do znanja kako HRS na izborima neće surađivati sa strankama koje su na bilo koji način sudjelovale u djelovanju „Alijanse“ i „Platforme“, bilo da one djeluju izvan HNS-a, bilo da su one dijelom HNS-a. Na razinama i u izbornim jedinicama gdje je legitimitet hrvatskoga naroda u opasnosti od nametanja drugih naroda, poštivati će se odluke HNS-a.

Zaključeno je kako će HRS na izborima samostalno nastupiti u svim većinski hrvatskim županijama.

-Kako bi uopće opstao ne samo kao konstitutivan narod u BiH, nego kao narod uopće, hrvatskom narodu je potreban novi početak i nova katarza, osobito u svjetlu raspleta događaja u Haagu i osobito uzimajući u obzir činjenicu kako su sve vodeće hrvatske političke stranke zakazale u obrani i zastupanju nacionalnih interesa na svim razinama. Zadnjih 15 godina svaka od njih je bila i još uvijek jeste dijelom zakonodavne ili izvršne vlasti, a narodu nikada nije bilo lošije, ističe se u priopćenju HRS-a.

Naglašavaju kako je hrvatskome narodu potreban “novi početak, ali s novim nekompromitiranim ljudima, vođenim domoljubnim idealima, a ne sitnim materijalnim interesima”.

-Ljudi i osobe koje su godinama dio sustava koji običnog čovjeka dovodi na rub socijalne egzistencije i ne jamči mu minimum ljudskih prava i jednakosti pred zakonom, ne mogu biti i dio promjena na bolje.  HRS nudi politiku novog početka s ljudima vođenim idealima, a ne osobnim interesima, stoji u priopćenju ove stranke./HMS/.