Dana 3. prosinca 2015. godine na planini Ljubuši, održana je prezentacija projekta „Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohotnih sireva“, u organizaciji Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Mostar i Udruge proizvođača i prerađivača autohotnih ovčjih sireva i mesa „Pramenka“.

Tom prigodom, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dekanica Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Mostaru doc.dr.sc. Danijela Petrović svečano su otvorili mini solarnu elektranu na farmi Ramska vrata.

„Sveučilišne institucije i fakulteti nisu tu samo da stvaramo kadrove koji će dalje raditi , nego su i jezgra onih koji će dati doprinos da oživimo gospodarstvo, koje nam je itekako potrebno u ovim teškim vremenima. Kad vidim entuzijazam i sa strane fakulteta i profesora da ovom prostoru daju jednu novu živost i energiju, ne znam koje Vam smjernice dati. Jer, Vi ste, na neki način, dali smjernice ovoj državi u kom smislu trebamo pomagati sa vrlo malo uloženih financijskih sredstava. Čestitam Vam na istrajnosti i na Vašem radu i proizvodima, a na nama je da se založimo i da Vam pomognemo, na temelju Vaše inicijative i Vaših traženja, kako bi ostali na ovim prostorima i nastavili s uspješnim radom.“, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Projekt „Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohotnih sireva“ prezentirali su prodekan za razvoj i kvalitetu Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Mostar prof.dr.sc. Jerko Pavličević i predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača autohotnih ovčjih sireva i mesa „Pramenka“ Vinko Batinić.
Sveobuhvatni cilj projekta je podizanje kvalitete života farmerima u ruralnim područjima kako bi nastavili s proizvodnjom autohotnih sireva i bili najbolji promotori moguće primjene korištenja održivih izvora energije.

U sklopu prezentacije, prikazan je i film o „Hercegovačkom siru iz mijeha,“, te je upriličena 12. izložba autohotnih sireva.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori