U prostorijama gradske uprave Grada Zenica danas je održano proglašenje pobjednika “Arhitektonskog konkursa za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta gradske kafane u Zenici, zajedno sa trgom ispred i pored objekta”.

Prvu nagradu na “Arhitektonskom konkursu za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta gradske kafane u Zenici, zajedno s trgom ispred i pored objekta” prema odluci stručnog žirija dobio je arhitektonski tim “Lativa” iz Sarajeva.

Na pomenutom konkursu bilo je prijavljeno ukupno 11 predloženih rješenja.

Žiri u sastavu Vedad Islambegović, Zvjezdan Turkić i Mirsad Heleg danas je javno proglasio nagrađene radove i imena autora.

“Prvonagrađeni rad se izdvojio od ostalih, jer je prostorno-programski tretiran lokacijom i u njemu se ne vide predmeti bespotrebne formalne pretencioznosti. Meni je drago da smo izabrali rad koji suptilno rješava problem nastavljajući postojeću strukturu”, kazao je Vedad Islambegović, jedan od žirija.

Prvonagrađeni izabrani rad komisija za realiciju projekta je nagradila sa 4.000 KM.

Podsjetimo, Grad Zenica u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica otvorili su anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta Gradske kafane u Zenici, zajedno sa trgom ispred i pored objekta.

Projekat adaptacije Gradske kafane, trebao je ponuditi novi koncept korištenja postojećeg, napuštenog i u značajnoj mjeri devastiranog objekta, izgrađenog u duhu internacionalne moderne, početkom sedamdesetih godina XX stoljeća, zajedno sa uređenjem javnog prostora koji ga neposredno okružuje (trga ispred i pored objekta).

Opseg natječaja je bio na nivou Bosne i Hercegovine, a pravo sudjelovanja su imali fizička lica (svi arhitekti i studenti arhitekture, državljani Bosne i Hercegovine) i pravna lica (sva pravna lica registrovana u Bosni i Hercegovini, koja su ovlaštena za pružanje usluga arhitektonskog projektovanja).

 

 

Odgovori