Proteklih godina na pacijentima u BiH vršeno je na desetine kliničkih ispitivanja lijekova. Podaci o tome na koliko ljudi su lijekovi testirani i je li bilo posljedica – u BiH nikada nisu objavljeni. Agencija za lijekove nadzire ta testiranja. Čiji interesi su prioritet – pacijenata ili farmaceutskih tvrtki?

U BiH lijekovi se testiraju na ljudima. Ljiljana Lončar dokaz je za to, javlja N1.

“Ja sam sudjelovala u kliničkom ispitivanju lijeka enkorten”, priča Ljiljana Lončar.

Testiranja se uglavnom rade u kliničkim centrima Banja Luka, Tuzla i Sarajevo. Najčešće sudjeluju oni koji su bolesni, i to bez naknade. Ljiljana Lončar, oboljela od multiple skleroze, jedna je od njih. U nadi za ozdravljenjem i ponovo bi išla na testiranje.

“Ni u jednom trenutku nisam imala nikakvu dilemu. Znate zašto? Pa sigurno je tom ispitivanju prethodilo neko ispitivanje. Da bih ja bila pokusni kunić, prethodilo je na nečemu drugom. Ne bi dali čovjeku sigurno ako bi mu bio ugrožen život. Jedino je bilo pitanje hoće li mi to prijati”, komentira Lončar za N1. 

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

No, liječnici i klinički centri odbijaju govoriti o tome. Jesu li onda interesi pacijenata ispred ili iza interesa farmaceutskih kompanija?

“Interesi ispitanika nisu uvijek samo zaštita prava, sigurnosti i dostojanstva pacijenata već je nekad u njihovom interesu da mi odobrimo kliničko ispitivanje jer je to najbrži način da dođu do novih, inovativnih terapija, osobito za pacijente koji imaju neka teža iscrpljujuća stanja”, izjavila je Dijana Injac iz Agencije za lijekove BiH.

 

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori