Ponedjeljak je ujutro, 8 sati i 20 minuta, dan kao i svaki drugi, mnoštvo ljudi na ulici.

A onda iz “audija” u jednoj od najprometnijih kiseljačkih ulica koja vodi u Zanatski centar i prema autobusnom kolodvoru, izlaze petorica maskiranih pljačkaša. Četvorica su naoružana puškama, peti sjekirom kojom munjevitom brzinom razbija izlog zlatarne “Inoma gold”. U tom trenutku u zlatarni su bili vlasnik i jedan od radnika, a ispred objekta i u njegovoj blizini četvorica zaštitara. Vlasnik poseže za pištoljem puca prema pljačkašima, a puca i jedan od zaštitara. Pljačkaši se povlače, bježe prema Visokom, za njima kreće policija. U mjestu Liješevo na putu između Kiseljaka i Visokog presreću golfa, otimaju automobil kojim dalje nastavljaju put, a audi s kojim su pokušali pljačku spaljuju.

Sve ovo nije dio nikakvog filmskog scenarija već događaj koji se odigrao jučer u središtu Kiseljaka, naočigled brojnih preplašenih prolaznika, zaposlenika i vlasnika zlatarne, ali i okolnih poslovnih prostora Zanatskog centra Kiseljak. Srećom, nitko od prplaznika niti zaposlenika nije ranjen. Prema saznanjima policije, nisu ranjeni ni pljačkaši. Dan kasnije, nitko nije bio previše raspoložen za razgovor. Dosta im je kažu davanja izjava u policiji, ne žele u javnost niti pred novinare jer strah je još itekako prisutan. Ni vlasnik zlatarne ne želi da ga se imenuje. Ogorčen je kaže jer je poduzeo sve zaštitne mjere kako bi svoje objekte i zaposlene zaštitio.

“Sve je to izgleda uzalud. Država očito nema načina suzbiti kriminal tako da razmišljam o zatvaranju objekata i drastičnom smanjenju radnika. Trenutačno imam 23 osigurana radnika, a razmišljam da neke objekte zatvorim i smanjim broj zaposlenih na svega pet ili šest. Druga opcija je ostati i čekati da netko ubije mene ili nekog mojeg radnika. Ovo nije prvi pokušaj pljačke, ali jest najteži”, kazao nam je vlasnik zlatarne (ime poznato redakciji).

I u Policijskoj upravi Kiseljak potvrdili su nam da je vlasnik zlatarne poduzeo sve zaštitne mjere koje mu je i policija savjetovala. Saznanja o pljačkašima zasad nemaju.

“Policija je nakon dojave krenula put Visokog i zatekla vozilo koje je već bilo u plamenu. Čekamo potvrdu od kolega iz MUP-a Zeničko-dobojske županije je li golf kojeg su pljačkaši oteli u bijegu pronađen u Kaknju. Po sličnom scenariju opljačkana je nedavno zlatarna u Ilijašu te istraga ide i u tom smjeru“, kazao nam je Ivo Marušić, načelnik PU Kiseljak.

Po njegovim riječima, pokušaj pljačke zlatarne “Inoma gold” prvi je u ovoj godinu na području četiri općine koje pokriva PU Kiseljak, a to su Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Busovača.

“Prošle su godine na području PU Kiseljak bile vrlo učestale pljačke benzinskih crpki i kladionica. Neke od njih smo rasvijetili”, pojašnjava Marušić.

Jesu li na redu zlatarne, može se samo nagađati? Zbog povećanja cijena zlata na svjetskom tržištu, upravo su zlatarne sve češća meta pljačkaša diljem BiH. Samo brzom intervencijom vlasnika i zaštitara, pljačka zlatarne u središtu Kiseljaka u po bijela dana je spriječena. Od straha i neizvjesnosti nitko nije ostao zaštićen… (artinfo.ba/AP)

Odgovori